Matig grillsallad

Den här salladen har jag gjort flera gånger. Den är supergod!
Man kan ha den som ensamrätt, som tillbehör till bl a grillat eller som rätt på en buffé.

Ett tips till morgondagens middag kanske?
Brukar ni äta något speciellt på Valborg?


1 zucchini
1 knippe sparris
1 halloumiost
1/2 påse ruccola
1/2 påse babyspenat
pinjekärnor
olivolja
creme balsamico
salt
grillpanna

Skär zucchinin i skivor och lägg på en skäorbräda. Häll på ganska mycket salt och låt stå i ca tio minuter. Torka av saltet och vätskan och vänd skivorna. Salta och vänta ytterligare tio minuter. Torka av.
Grilla zucchinin. Vänd gärna så att det blir ett rutmönster.
Bryt av det träiga på sparrisen och grilla den i grillpannan.
Skär halloumin i skivor och grilla även den i grillpannan.
Blanda ruccola och spenat på ett fat. Varva zucchini, sparris och halloumi på fatet.
Rosta pinjekärnorna i en torr panna och strö dem sedan över salladen.
Ringla över olivolja och creme balsamico.

Jättegod tomatsås

Idag hade jag ingen fantasi överhuvudtaget. Det var bara jag, 6-åringen och 11-månaders som skulle äta. Och det gör ju inte att man får mer inspiration.
Efter en snabb titt i kyl, skafferi och frys så fick det bli pasta och tomatsås. Och det var inget jag ångrade efteråt.

Den här tomatsåsen är riktigt god och blir en hel måltid fast det är så enkelt.

2 port.

råsocker
margarin/smör
2 vitlökskyftor
1 burk konserverade körsbärstomater
basilika
salt
svartpeppar

Strö råsocker i botten på en kastrull. Ta så mycket att det knappt täcker botten. Rör i kastrullen tills allt socker har smält.
Lägg i en klick med smör och låt den smälta.
Pressa i vitlöksklyftorna.
Häll i tomaterna och låt koka upp.
Smaka av med strimlad basilika, salt och svartpeppar.
Låt koka ihop, ca 5 min.

Servera med pasta och mycket hyvlad parmesan.

Läcker gratäng

Den här rätten gjorde jag flera gången för en sådär 15 år sen. Och häromdagen hittade jag receptet igen. Så jag provade det idag för att testa om det fortfarande gick hem. Och det gjorde det!
De två yngsta barnen fick fiskpinnar till riset idag. Jag var rädd att det skulle bli för starkt, men ialla fall 6-åringen hade kunnat äta utan problem.

4 pers.
500 g fläskfilé, skuren i 1 cm tjocka skivor
1 msk soya
1 msk citron eller limesaft
1 påse Taco krydda
1 purjolök, strimlad
1 påse Cheddar dip mix
3 dl matlagningsgrädde
1 dl salsa
riven ost

Blanda köttbitarna med soya, citrussaft och kryddmix i en plastpåse. Ställ svalt i ca 2 timmar.

Sätt ugnen på 200 grader.

Bryn köttet. Lägg det i en ugnsfast form. Strö över purjolöken.

Vispa ner cheddar dip i kall grädde. Låt koka upp under omrörning. Tillsätt salsa och rör om.

Häll såsen över köttet och strö över den rivna osten.

Gratinera ca 20 min tills gratängen fått fin färg.

Servera med kokt ris och en sallad till.







Gratinerad fläskfilé

Igår plockade jag fram en fläskfilé ur frysen och sen försökte jag hitta inspiration... Till slut hittade jag ett recept hos Gourmetmorsan som såg gott ut och som jag kände att jag ville laga.

Så här gjorde jag:

1 fläskfilé

Jag putsade, saltade och pepprade den och stekte den i en panna tills den fick färg. Sen lade jag den i en ugnssäker form och lät den stå i ugnen i ca 150 grader tills det var 65 grader. ( jag hade nog ugnen på närmre 200 och hade ingen termometer, utan plockade ut den när jag började få tidsbrist...)
Jag skar den i skivor och la tillbaka den i formen.

1 pkt bacon
priven ost
2,5 dl vispgrädde
2,5 dl matlagningsgrädde
1 bit ädelost
1 tsk köttbuljongspasta
soya
madeira
svartpeppar

Knaperstek baconet och låt det rinna av på hushållspapper.
Blanda grädde, ädelost, buljong, madeira och soya i en kastrull och koka upp. Smaka av med svartpeppar.

Strö baconet över köttet och häll på såsen. Strö sist över den rivna osten.
Ställ i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter.





Pasta med ost och skinksås

Måndag igen... Gympa och tidig middag...

Jag kokade pasta och gjorde en sås med Keldas ostsås som bas.

1 pkt bacon
1/2 pkt skinka
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 pkt Keldas ostsås
vitt matlagningsvin
svartpeppar

Jag började med att knapersteka baconet och la det åt sidan för att rinna av.
Sen hackade jag lök och pressade vitlöken och fräste det i en kastrull, lade även ner skinkan som jag strimlat och strimlad basilika. När löken var klar så hällde jag på vinet och lät puttra i en minut innan jag hällde på såsen.
Det fick koka upp och sen smakade jag av med svartpeppar.

Sen fick var och en riva parmesan på sin tallrik.

Caprese

Det här fick jag till förrätt förra lördagen av min man :-)

Väldigt enkel, men otroligt god förrätt, eller som tillbehör.

Mozzarella, plommontomater, rödlök,basilika, olivolja, balsamvinäger, salt och peppar.

Pernilla vid grillen!!!

Det händer inte ofta :-)
Oftast är det mannen som grillar och jag som fixar tillbehören.
Men med honom på tjänsteresa och jättefint vårväder, så var det bara att försöka. Och resultatet blev inte tokigt alls...
Jag grillade kycklingfilé som marinerats med "smokey honey", sparris och halloumi. Till det åt vi klyftpotatis och sås. Mums!

Magnus biffpasta

I måndags när vi kom hem från gympan hade maken lagat detta på min begäran.
Detta är ett recept jag rivit ur nån tidning och haft i min receptsamling i flera år. Men nu hade vi alla ingredienser hemma.

4 pers.
400 g lövbiff
2 dm purjo
1 vitlöksklyfta
250 g körsbärstomater
50 g ruccola
4 msk strimlad basilika
4 portioner pasta
1 msk smör och 1 msk olja
1 dl vitt vin, torrt
parmesan
salt och peppar

Skär lövbiffen i strimlor, salta och peppra
Skär purjon tunt
Skala vitlöksklyftan och tryck till den lite grann så att det håller ihop
Skölj tomaterna och ruccolan. Strimla basilikan.
Koka pastan
Hetta upp smöret och oljan i en stor stekpanna. Bryn lövbiffen på hög värme någon minut. Låt den mosade  vitlöksklyftan gå med i pannan.
Lägg i purjon och fräs ytterligare nån minut.
Häll i vinet, dra ner värmen til medel och rör om. Låt puttra någon minut.
I med tomaterna och fortsätt puttra tills de börjar spricka av värmen.
Vänd ner ruccolan och basilikan. Smaka av med salt och peppar. Ta upp och släng vitlöksklyftan.
Servera till pastan med nyriven parmesan.




Pizza

Eftersom jag är ensam med barnen och visste att jag skulle komma hem sent efter aktiviteter på dagis så fick det bli pizza idag.
Jag köpte färdig pizzadeg på rulle. I det kitet ingår även tomatsåsen. Degen är jättesmidig. Man öppnar ruller och poff väller degen ut. Den täcker en långpanna.
Tomatsåsen är lite tråkig så idag hade jag i färsk basilika innan jag bredde den på degen. Sen strödde jag riven ost på hela.
Vi var tre stycken som skulle äta, så vi delade pizzan i tre delar och så fick alla lägga på det de själva ville ha.

Man kunde välja på följande: skinka, salami, gul lök, paprika, tomat, champinjoner, mozarella, banan och skivad vitlök.

När den var klar så strödde jag basilika över hela. Det blev mycket gott! Och jag som inte ens tycker om pizza...

Coq au vin

I förra veckan när min dator var ur funktion så lagade jag Coq au vin. Jag använde receptet som finns i "Vår kokbok". Sen gjorde jag lite små justeringar i det :-)


1 hel kyckling
1 pkt bacon
1/2 gul lök
1 stor morot
margarin
1/2 flaska rött vin
1 lagerblad
svartpeppar
1/4 tsk timjan
1/4 tsk rosmarin
2 vitlöksklyftor
lite rivet citronskal
persiljestjälkar
ca 250 g smälökar
ca 200 g färska champinjoner (gärna små)
persilja
(1,5 msk vetemjöl + 0,5 dl vatten)
vatten

Dela kycklingen i dela. Stek dem i margarin så att de får färg och flytta över i en gryta.
Skala och grovhacka den gula löken, morötterna och purjon. Fräs dem i pannan och lägg sen över i grytan.
Tillsätt vinet, kryddorna, 1 pressad vitlöksklyfta, citronskalen och persiljestjälkarna. Koka upp och låt koka under lock på svag värme i ca 15-20 min.
Häll på lite vatten, så att du får lagom med vätska.
Skär baconet i strimlor och fräs knaprigt. Lägg på hushållspapper, så det får rinna av.
Skala smålökarna och fräs dem.
Torka av champinjonerna och dela på dem om de är stora. Fräs dem i en panna tills de får färg.
Lägg ner smålökar, bacon och svamp i grytan.
Ta upp persiljestjälkarna.
Koka ytterligare 15 min.
Häll på redningen om du tycker att det behövs.
Smaka av med resten av vitlöken och klipp över persiljan.
Klar att serveras!
Vi serverade med ris.



Orientaliska biffar med råstekt potatis och myntayoughurt

Köttfärsbiffar:
500 g köttfärs
1,5 tsk spiskummin
1/2 hackad gul lök
salt
peppar
1,5 dl mjölk

Blanda alla ingredienser och forma till biffar. Stek i stekpanna tiils det är klara.

Potatis:
12 mellanstora potatisar
salt

Skala och grovriv potatisen. Stek länge och rör om med jämna mellanrum. Kräver mycket salt.

Sås:
2 dl turkisk yoghurt
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk torkad mynta
salt

Blanda alla ingredienser och låt stå i kylen en stund innan servering.'



Korv Stroganoff

Nu ska jag försöka komma ikapp lite. Under tiden som min dator har varit under uppdatering så har det faktiskt lagats lite mat härhemma.
Nu lär jag ju inte komma ihåg exakt hur jag gjorde, men men...

Förra torsdagen blev det korv stroganoff. Äldsta dottern älskade det när hon var liten, men nu är det det absolut värsta hon vet. Så det blir inte att vi gör det så ofta. Men vi passar på ibland när hon är borta.

När jag gör stroganoff så gör jag lite som med köttfärssås, har ett grundrecept, men tar av det som finns hemma.

Detta hade jag i denna gång:
Falukorv
gul lök
krossade tomater
tomatpuré
färsk basilika
matlagningsgrädde
gräslök
salt
peppar
vitt matlagningsvin


Datakrångel

Min dator har krånglat jättemycket sista tiden, så nu har vi köpt ett nytt operatiivsystem och förhoppningsvis får vi den att funka snart igen...
Just nu sitter jag vid dotterns laptop, men här kommer jag inte åt mina bilder. Så jag hoppas att jag kan blogga om korv stroganoff, coq au vin och årets första grillmiddag redan imorgon.

Håll till godo så hörs vi inom kort :-)

Fylld lövbiff

Igår åkte maken bort och min vännina och hennes dotter kom hit på besök, så jag glömde att fota maten...
Men jag bjöd i alla fall på fylld lövbiff, potatis och sås.
Lövbiffen fyllde jag med ost, skinka, strimlad basilika och soltorkade tomater. Jag vek dem på mitten och stekte ca 1,5 minut på varje sida. Sen gjorde jag såsen och lät köttet koka klart i den. I såsen hade jag grädde, madeira, buljong och soya.

Idag var det bara jag och de små barnen igen till middag, så det blev en tur till Burger King. Vilket inte är någon höjdare, men man blir mätt i alla fall...

Pasta med fläskfilé

Måndag och barngympa igen. När vi kom hem strax efter sex så stod maten på bordet :-)
Det blev pasta med sås på fläskfilé.
Jag var inte hemma när det tillagades, men jag tgror att det var ungefär så här:

skär fläskfilé i mindre bitar och stek. Hacka gul lök och purjo och fräs. Häll på grädde, kalvfond, salt, peppar och lite skvättar av tabasco, madeira och honung. Koka upp. Strimla basilika och ha i på slutet. Tärna fetaost och strö över innan du serverar.
Servera med tagliatelle.
Mycket gott!

Hamburgare

Under helgen har jag varit en sväng till Alingsås på trampolintävlingar. Så det har blivit pizza och vägkrogar...
Idag var det bara jag och 6-åringen som skulle äta så hon fick bestämma. Det blev hamburgare. Jag gör oftast egna, eftersom det inte är något jobb och det oftast blir godast. Men idag var/är jag trött. Så jag köpte ett paket med färdiga hamburgare, de där som ligger bland köttfärsen och förmodligen är samma sak som i de andra paketen, bara annan form och dyrare... Men de var helt ok.



Jag har i över ett års tid tjatat på min man som jobbar inne i stan att han ska gå förbi något konditori och köpa macarons till mig. Jag har fått för mig att jag tycker att det är jättegott, och nu bakas det macarons på varenda matblogg. Så äntligen i fredags kom han hem med en påse till mig. De kostade 18 :-/ styck!!!
Nu efter maten så tog jag och 6-åringen en varsin. Jag tog en rosa, den var sådär. Hon tog en brun. Jag smakade lite och den var jättegod!

 

Apelsinkyckling

Efter påskhelgen så var vi lediga hela familjen i en vecka till. Skönt!
På onsdagen åkte vi till Kolmården och bodde över i Norrköping. När vi kom hem från Norrköping så grillade vi bara varsin korv. Men 6-åringen har ju lärt sig hur man gör så: -Mamma, ska vi inte fota korven? Ok, det var väl bara att göra det...

I tisdags fick maken laga mat. Han provade ett nytt recept från Arla. Ni hittar det här.
Det var helt ok, men inget vi kommer att laga igen. Skulle nog ha spätt ut såsen med grädde, för den var lite tjock med bara creme fraiche. Det var också lite väl mycket apelsinsmak.
Till det så stekte han upp potatisen som var kvar från dagen innan tillsammans med paprika, zucchini och lök.


 




Påskbord

Jag börjar med att lägga upp lite bilder från middagarna under påskhelgen.
På påskafton var vi hemma hos min mamma, men äggmålning och påskbord:

      

Påskdagen var vi hemma hos svärföräldrarna. Där fick vi ett "litet" påskbord till förrätt och sen oxfilé och potatisgratäng till varmrätt och cheesecake till dessert:

   

På annandagen hade vi knytis här hemma:

Dålig på att uppdatera

Jag har inte varit inne här på en vecka...
Just nu sitter jag på ett vandrarhem i Alingsås. Imorgon är det trampolintävlingar, så det blir ingen uppdaterin imorgon heller. Men förhoppningsvis så hinner jag sitta en stund vid datorn på söndag.

Lax med saffranssås och färskpotatis

Idag åkte vi en sväng till Sollentuna centrum, de har gjort reklam på tv för att de har öppnat en saluhall. Det var jättefint och fräscht men väldigt litet. De hade en bod med kött, en med ost, en med fisk och en med godis. Det är inte värt att åka dit bara för saluhallen, men är man ändå där, så ska man gå dit och kika.

Vi gick dit för att hitta inspiration och sen gick vi in på ica och handlade. Där hittade vi färskpotatis :-) 12.95 kg, den var i och för sig från cypern. Men den var otroligt god!
Vi stod länge och valde bland ostarna för att hitta en bra chevré, vi hittade en fin bit som vi la i vagnen. Men när vi kom hem så hände det som hänt oss flera gånger sista tiden. Osten var spårlöst borta!!!

Till förätt åt vi en gratinerad toast, inte med chevré, utan någon annan ost, med honung och pinje.




Till varmrätt åt vi grillad lax, kokt färsk potatis, smörslungad spenat med vitlök och saffrans och citronsås.
Vi köper keldas färdiga citronsås och kokar upp, sen har vi i ett halvt paket saffran och rör om. Klart! Jättegod sås till lax.

85-års middag

Igår fyllde min famor 85 år!!!
Vi samlades hela släkten och åt middag ihop. Det finns gott om kockar och matlagningsintresserad i släkten, så det blir alltid god mat när vi träffas.

Vi hade med oss lite plock till drinken. Jag gjorde smördegsrullar med pesto och parmesan, starka ölkorvar i bitar och bruschetta.



Till förrätt blev det sparrissoppa. Den som jag har bloggat om flera gånger nu. De serverade den med en klick creme fraiche och svart rom. Och till den ett parmesankex.

Till varmrätt blev det inbakad fläskfilé med broccoli och sallad. Mycket gott!



Till dessert blev det fruktsallad med sockerlag som var smaksatt med ingefära.



Idag blev det sent efter alla turer till blåkulla så vi köpte hem thaimat tillsammans med grannarna och åt hemma hos oss.
RSS 2.0