Sviss med hjortron och kola

Tiden bara rinner iväg. Jag vet inte vart den tar vägen men jag hinner inte en bråkdel av allt jag skulle vilja.
Idag är det 2 månader kvar till jul!
Det känns både bra och dåligt. Jag gillar julen och det mesta den har med sig. Men jag pallar inte stressen och kraven. Så jag ska ta och fundera igenom noga hur jag vill ha det den här julen och sen släppa resten. Man behöver ju inte ha skinande rent, finaste pyntet, pyssel med barnen, allt hemmagjort på julbordet, bjudningar, glöggpartyn, 7 sorters hemmagjorda kakor m.m. Jag ska bara välja några av de saker som jag känner att jag verkligen vill och sen fuska lite med resten. Men vad kan vara mysigare än att vakna på julaftonsmorgon och hela huset känns magiskt!
 
För några helger sedan hade vi vänner här på middag. Till förrätt och varmrätt bjöd vi på gamla favoriter, men provade ett nytt recept till dessert. Det kändes som en vuxen dessert så barnen fick glass med massor med tillbehör som de fick kombinera själva. Det var succe!
Jag förberedde och gjorde såsen tidigare. Det stod att den skulle koka i tio minuter, men redan efter ca halva tiden så var det mer som knäck än som sås. När den sen fick stå så blev det ännu mer knäck. Smaken var det inget fel på, men det var väldigt svårt att äta.
 
4 port.
100 g hjortron, frysta 
1/2 msk socker
 
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl matyoughurt
maränger
25 g mandelspån
 
kolasås
1 dl vispgrädde
1/2 dl socker
1/2 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
 
Tina hjortronen  strö över socker.
Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka tills det tjocknar. Rör i vaniljsocker och låt svalna.
Vispa grädden och blanda med youghurten.
Varva grädde, hjortron, och maränger i glas. Toppa med kolasåsen och rostade mandelspån.
 
 
 
Till förätt bjöd vi på en carpaccio på bresaola toppad med trattisar, parmesan, ruccola och pinjekärnor
Varmrätten var en klassisk Biff Rydberg (oxfilé, lök och pottais) med senapskräm och äggulor.
 
 

Drömtårta

För någon vecka sedan bakade de drömtårta på Hela Sverige bakar. Sen dess har jag varit sugen på det och även tänkt: -Hur svårt kan det vara? Jag har bakat det flera gånger och aldrig misslyckats. De flesta deltagare visste knappt vad det var...
Igår var första gången på väldigt länge som alla fem i familjen åt middag tillsammans :-)
Så då passade jag på att baka en drömtårta som vi tog till fikat efter maten.
Men bara för att jag tänkte på det så misslyckades jag förstås med baket. I receptet stod det att ugnen skulle vara på 250 grader, men jag tror att nästa gång provar jag 225 grader.
Jag gjorde en hel sats med smörkräm och använde allt. Men det blev för mycket. Jag skulle nog bara ha använt 2/3.
Men den var ätbar och den kommer att gå åt!
Och jag har lärt mig att sluta vara kaxig hemma i tv-soffan ;-)
 
 
Drömtårta
3 ägg
1 1/2 dl socker
5 msk potatismjöl
1 msk vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
 
Vispa ägg och socker pösigt. Sikta ner kakao, bakpulver, potatismjöl  och vetemjöl. Blanda försiktigt.
Bred ut smeten i en hög plåt klädd med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i ca 5 min. Beroende på ugnen 225-250 grader.
Strö socker på ett bakplåtspapper.
När kakan är klar vänd den upp och ner på sockerpappret.
Ta bort det övre pappret. Om det sitter fast kan man pensla medd ljummet vatten på pappret så går det lättare.
Låt kakan svalna och bred på smörkrämen. Rulla ihop den.
 
Smörkräm
200 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
3 äggulor
 
 
Till middag bjöd jag på panerad rödspätta och kökt potatis. Spättan är panerad i panko.

Spagetti med halloumi

Det här receptet hittade jag i någon ttidning för en tid sedan. Sen dess har det legat i min "prova-på" hög.
En väldigt enkelrätt, men smakrik och god.
En bra vardagsrätt som funkar dagar som är fulltecknade med annat...
 
Spagetti
2 röda paprikor
2-3 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 kruka strimlad persilja
skal av 1 citron
salt
peppar
1 paket halloumi
 
Koka pastan, låt den rinna av och håll den varm.
Skär paprikan och vitlöken i mindre bitar.
Fräs paprika och vitlök i oljan i ca 5 min.
Tillsätt persilja och citronskal, fräs ytterligare en minut.
Smaka av med salt och peppar.
Stek halloumin och dela den i mindre bitar.
Blanda spagettin med paprikafräset och toppa med halloumi.
 
RSS 2.0