Kladdkaka, koppor och fina vinster

Yngsta barnet har som sagt vattkoppor. Nu har han nog ganska lindrigt även om han har många koppor på jobbiga ställen (ögon, öron, hals...) Men han har knappt haft någon feber och inte jättemycket kli. Däremot så har han alldeles för mycket överskottsenergi :-) Så idag klädde vi på oss och gick ut och cyklade och klättrade i de snöhögar som finns kvar. För han har bokstavligen börjat klättra på väggarna.
 
Igår så fick vi hit kusinen eftersom hans mamma skulle på möte.
Så vi passade på att baka en kladdkaka innan han kom. Oscar fick själv bestämma vad som skulle vara i och han ville ha hallon och marshmallows. Så det fick det bli.
Jag tog ett recept på en "vanlig" kladdkaka och tillsatte halvtinade hallon och minimarshmallows.
Den serverades med färska hallon, vispad grädde och ett vm-guld :-)
 

Lagom tills vi hade fikat klart så ringde det på dörren och vi fick leverans av ett paket. För några veckor sedan var jag med och tävlade om väskor från Samsonite. Och jag vann!!! :-)
Perfekt present till sonen som är sjuk och uttråkad.
 
 
Väldigt nöjd kille med sina nya väskor :-)
 
Kladdkaka
100 g smör
2,5 dl strösocker
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 dl frusna hallon
1 näve minimarshmallows
1 näve chokladprickar
 
Halvtina hallonen.
Smält smöret i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan.
Rör ner socker och ägg.
Ha i mjöl, kakao och vaniljsocker och blanda ordentligt.
Rör i hallonen och sedan försiktigt marshmallowsen.
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant.
Grädda mitt i ugnen i ca 20 min på 175 grader.
Jag hade den inne ganska mycket längre än så. Jag väntade tills den hade stannat på ytan. Och den var riktigt kladdig inuti ändå.
 
 

Piggelinrutor på mitt vis

Förra veckan hittade jag recept på piggelinrutor att bjuda som mellis på sportlovet. Jag testade dem på en gång med det jag hade hemma. Jag fick hem två hungriga 11-åringar lagom tills de var klara. Och betyget var högt av oss alla tre.
Vi åt dem även till frukost dagen efter och det var helt ok, men man ska nog äta dem nygjorda.
 
Nu har sportlovet kommit till oss! Jag har tagit semester och planen var museum, bio och en massa utflykter. Men här sitter vi med en kille med vattkoppor på HELA kroppen. Överallt är det koppor... Han har till och med koppor i halsen :-(
 
 
Mina rutor, 1 plåt
 
2,5 dl dinkelflingor
2 dl vetemjöl
0,5 dl linfrön
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
100 g smör
2 dl mjölk
1 finriven morot
 
Kör de torra ingredienserna (ej dinkelflingorna) med smöret i en matberedare/mixer.
Tillsätt mjölk, morötter och 0,5 dl av dinkelflingorna och kör snabbt ihop till en kladdig smet.
Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper.
Strö över dinkelflingorna och ställ in i ugnen.
Låt brödet stå i ca 15 min på 225 grader.
 
 

Falsk pekinganka

Den här veckan har jag bett varje familjemedlem att bestämma mat en dag var. Då kanske jag i alla fall kan slippa att stå i affären och ha idetorka...
Jag började med att bestämma i måndags och då blev det detta. Gott, snabbt och lättlagat! Passar mig perfekt just nu. Det tog max 20 min från det jag började tills maten stod på bordet.
Vi hade ju en del strimlade grönsaker kvar sen helgen så jag plockade fram det så fick alla ta av det de ville.
 
5 port.
800 g kycklinglårfile
1 gurka
1 purjolök
tortillabröd
2 msk sesamolja
2 tsk flytande honung
rostade sesamfröm
hoisinsås
 
Dela gurkan och kärna ur den. Strimla gurka och purjolök.
Skär kycklingen i mindre bitar och stek den i olja i ca 5 min.
Häll på sesamolja och honung och stek ytterligare ett par minuter.
 
Servera kycklingen i varma tortillabröd med grönsaker, hoisinsås och sesamfrön.
 
 

Vietnamesiska vårrullar

 
 
Vi har pratat länge om att göra vietnamesiska vårrullar och det var verkligen jättekul. Jag som inte brukar gilla när det är för pilligt, tyckte att det var både lätt och kul :-)
Det tar tid, men det går bra att förbereda och ha i kylen tills de ska serveras. VI tog de som blev över till lunch dagen efter och det gick alldeles utmärkt.
 
12 st
12 st vårrullepapper
1 pkt risnudlar
2 morötter
1 gurka
100 g sockerärtor
böngroddar
isbergssallad
koriander
mynta
räkor (för dem som vill)
sesamolja
 
Koka nudlarna enligt förpackningen. Häll av dem i ett durkslag och låt dem svalna. Skär dem i mindre bitar.
 
Skär alla grönsaker i tunna stavar.
 
Koka upp vatten i en traktörpanna och ställ fram på bordet. Fukta en kökshandduk och lägg ut på bordet, som underlag.
 
Doppa ett papper i vattnet i ca 10-15 sek, ta upp och lägg på handduken. Lägg på den fyllningen du vill ha och vik ihop som en wrap.
 
 
 
Nuoc Cham dippsås
1 1/3 dl hett vatten
3/4 dl socker
4/5 dl fisksås
4/5 dl vitvinsvinäger
1 msk färskpressad limejuice
4 finhackade vitlöksklyftor
3 finhackade chilifrukter
 
Blanda vatten och socker tills sockret har löst upp sig.
Blanda ner övriga ingredienser. Täck med plast och ställ in i kylen.
Ta fram såsen iså att den blir rumsvarm innan den serveras.
 
Dippsås med ingefära
1 1/2 dl japansk soja
1 msk sweet chilisås
1 msk riven ingefära
1 msk sesamfrön
 
Blanda ihop allt
 
 
 

Marinerad gurksallad

Detta receptet hittade jag på Icas hemsida och serverade till de vietnamesiska vårrullarna.
Denna kommer jag definitivt att göra igen till asiatisk mat.
det gäller bara att komma ihåg att lägga gurkan att dra i tid. Annars tar det inte så lång tid och enkelt var det.
 
 
4 port.
2/3 gurka
2/3 tsk salt
100 g sockerärtor
1 1/3 msk risvinäger        
1/3 tsk sambal oelek                                     
1/3 tsk sesamolja                                     
2/3 msk strösocker                                     
2/3 tsk kinesisk soja 
rostade sesamfrön                                     
rostad lök
 

Skär gurkan i 2 cm tjocka skivor. 
Blanda gurkskivorna med saltet i en bunke, låt stå 1 timme i rumstemperatur.


Koka upp vatten i en kastrull och lägg ner sockerärterna. Koka ca ½ minut. Häll av i ett durkslag och spola med kallt vatten tills sockerärterna är kalla. Skär dem i tunna strimlor tvärsöver.

Lägg gurkan i ett durkslag, skölj av och krama försiktigt ut vätskan.

Rör ihop risvinäger, sambal oelek, sesamolja, socker och soja. Blanda med gurka och sockerärter. Lägg upp på ett fat.

Strö över sesamfrön och rostad lök

 

Asiatiskt plock

Jaha, nu är det över två månader sen jag skrev här senast.
Jag gör ett nytt försök och ser om det håller.
Födelsedagar, jul, nyår och fler födelsedagar har runnit förbi. Jag har lite bilder och recept som ligger på hög så det kanske kommer några julinspirerade inlägg lite senare :-) Kanske lagom till påsk och nästa smörgåsbord...
 
I lördags var det alla hjärtans dag! Firar ni det? I år var alla hemma, men på olika tider... Vi lyckade samla hela familjen (och en kusin) på eftermiddagsfika så att vi i alla fall hann se varandra.
Till kvällen var det bara jag, maken och yngsta barnet hemma. Jag och maken öppnade en flaska champagne och lagade mat tillsammans. Det är kärlek <3
Asiatisk plockmat hade vi bestämt. Men eftersom vi var så få, så blev det ica´s frysta vegetariska dumplings (de är jättegoda!!! test!!!) vietnamesiska vårrullar och gurksallad. Vi gjorde två olika dippsåser att doppa allt i.
Det var väldigt gott och vi blev väldigt mätta!!!
 
 
 
RSS 2.0