Torsk med strössel och mandelpotatispuré med jordärtskockar

För några dagar sedan så hade de en raid på Ica då man kunde köpa deras egna delikatesspotatis i påsar för 9,90 st. Jag köpte en med sparrispotatis och den gjorde vi klyftor av i fredags (Otroligt gott!) och så köpte jag en med mandelpotatis. Den blev det puré/mos av idag. Jag kokade ca 600 g skalad potatis tillsammans med 3 st skalade jordärtskockar. De fick koka i ca 10 min och sen fick det stå kvar i vattnet i ca 5 min till innan jag hällde av det.
Sen hade jag i masso av margarin, salt, peppar och mjölk och mosade ihop allt. Jag körde lite grann med mixern, men inte så att det blev helt slätt.

Fisken stekte jag snabbt på hög värme så att den fick färg. Sen la jag över den i en ugnsfastform. Jag vispade ihop 2,5 dl mellangrädde med en halv pressad citron och 1/2 dl vitt matlagningsvin. Smakade av  med salt och hällde över fisken. Ställde in i ugnen på 175 grader i ca 10-12 min.
Strösslet: pressa en vitlöksklyfta, riv skalet av en citron, klipp ner ganska mycket persilja och gräslök. Blanda och strö över fisken innan den serveras.

Veckomatsedel v.43

Måndag: Pyttipanna och stekt ägg
Tisdag: Tomatsoppa och tortanobröd
Onsdag: Matiga våfflor med chevré och champinjonkräm
Torsdag: Makaroner och köttbullar
Fredag: Förrätt: rökt fläskfilé varmrätt: entrecote, biff, klyftpotatis och sås
Lördag: Delar av familjen var på fest, delar åt kyckling, rösti och sparris (jag fick vara hemma med den magsjuka sonen, men inget synd om mig för jag var borta hela dan på brunch och curling)
Söndag: Torsk med strössel och mandelpotatispure med jordärtskocka och kokt sparris


Lördagsmiddagen för oss som var hemma

Svartrökarna

Affären min man besökte igår heter Svartrökarna och har mestadels kött. Så igår köpte han även en varsin köttbit som vi hade till middag tillsammans med sparrispotatis som han gjort klyftor av och haft i ugnen. Det var jättegott! Och jag som sista tiden insett att jag inte är så förtjust i kött tyckte att det smakade jättebra!
Vi kommer att besöka den affären fler gånger. (Jag har ju inte varit där än, jag fick vara hemma med sjukt barn)

www.svartrokarna.se

Rökt fläskfilé

Igår var min man på en ny affär i närhete och tittade lite. Han köpte bl a rökt fläskfilé som han gjorde en förrätt på. Det var ruccola, tomater, champinjoner i botten och så fläskfilén ovanpå. Till det en klick pepparrotskräm. (Färsk riven pepparrot ocg creme fraiche)
Mycket gott och fräscht!

Tobleronekladdkaka

I torsdags hade jag visning av make up produkter här hemma. Då bakade jag två kladdkakaor. En vanlig och en med toblerone. Jag vispade vanlig grädde och gjorde en dajmgrädde; 2,5 dl vispgrädde, 1,5 msk florsocker, 1,5 msk kakao och krossad dajm.
I receptet stod att man skulle ha kakan inne i 15-18 min, men när jag skulle ta ut den var den fortfarande rinnig så jag lät den stå inne en stund till.
Jag bakade den dagen innan och lät den stå i kylen över natten. Den hade kunnat vara inne lite kortare... Jag måste våga ta ut den när man ska och inte vara så rädd för att den inte är klar.
Jag över ju aldrig, jag bakar ju bara när jag ska ha gäster och då vill man att det ska vara bra. Får nog börja öva och prova lite ibland :-) Då blir väl barnen glada.

Tortano

Idag hade tonårsdottern beställt mat. När hon var sjuk för ett par veckor sedan hade hon slökollat på tv och sett Leila baka ett bröd som hon tjatat sedan dess om att jag ska baka. Så idag blev det soppa och tortanobröd. Hon hade även bestämt vilken soppa vi skulle äta :-) Tomatsoppa skulle det var för det skulle passa bäst till brödet. Och så skulle jag inte ha några oliver i brödet utan soltorkade tomater istället.
Hon vet vad hon vill!!!
Men när hon kommer med den typen av order så kan jag gå med på det. Jag tyckte också att brödet såg spännande och gott ut. Och det blev väldigt gott!

Länken till receptet hittar ni här.











Blöjor

Jag är med i någonting som heter Buzzador. Det innebär att man får hem varuprover som man ska prova själv, men framförallt låta andra prova. Man ska även prata om varan under en viss tid.
Jag har nu även anmält min blogg till buzzadorblog. Så ibland kommer det att komma inlägg här om det som jag "buzzar".
Min nästa buzzning är mat, så det passar kanske bättre...
Men hos en småbarnsfamilj så är ju blöjor ett måste.
Jag har fått prova Pampers nya blöjor "active fit" till Oscar som är 1,5 år.
De är tunnare än vanliga blöjor och sitter jättebra. Jag har använt dem både på dagen och natten och de funkar super.
Jag har även delat ut prover till vänner och alla verkar vara jättenöjda.
De sitter jättebra och de läcker inte!



Oscar fick tag på ett provpaket idag och "hjälpte" mig att prova...








Veckomatsedel v.42

Veckorna bara rusar förbi nu. Snart är det jul igen...
Den här veckan har maken varit sjuk och sen borta på kvällarna. På helgen har jag varit med och arrangerat trampolintävlingar och alltså inte varit hemma.

Måndag: Hoki med citronsås och pressad potatis
Tisdag: Lövbiff med champinjon, broccoli och ris
Onsdag: Tacos
Torsdag:Ceasarsallad med kyckling
Fredag: pizza i gympahallen
Lördag: Middag på Scandic med alla gymnaster, tränare och domare
Söndag: Middag på Ulla Winbladh, vegetarisk risotto


Ceasarsallad från färdig påse med grillad kycklig och knaperstekt bacon


Veckomatsedel v.41

Måndag: Kyckling cashew med ris
Tisdag: Kinamat/ Friterad kyckling och wok
Onsdag: Råstekt potatis och bräckt kassler
Torsdag: Spagetti och köttfärssås
Fredag: Gratinerad löksoppa
Lördag: Förrätt: Sparris och parmachips varmrätt: svamprisotto och kyckling med smör smaksatt av parmesan, citron, basilika och vitt sin
Söndag: McDonalds


Kyckling cashew


Lördagsmiddag; Svamprisotto, kyckling och kryddsmör


Färdig risottopåse. Det blev gott, men jag kunde varit utan svampen...

Lövbiff med champinjon och broccoli

En snabb gryta med lite hösttoutch

lövbiff
champinjoner
purjo
broccoli
vatten
madeira
kalvfond
soya
mellangrädde

Skär svampen i skivor och vattna ur i en varm panna. Lägg i en klick smör och strimlad purjo. Stek tills svampen har fått stekyta.
Flytta över till en gryta. Strimla lövbiffen och stek den. Lägg även den i grytan.
Vispa ur pannan med vatten. Koka upp och häll i kalvfond, madeira, soya och grädde. Koka ihop i iett par minuter. Häll på maizena brun redning tills du fått den konsistens du vill ha.
Häll såsen i grytan och låt allt koka i ett par minuter.
Servera med ris.



Hoki och citronsås

400 g hokifilé
saft från en 1/2 citron
3 dl mellangrädde
dill
salt 
peppar
potatis

Lägg fisken i en ugnssäker form, krydda och ställ in i ugnen på 225 grader i 10 minuter.
Blanda citronsaft med grädde, dill och peppar.
Häll såsen över fisken och ställ in i ugnen i ca 10 min till.
Koka potatisen och pressa den.
Servera med en god sallad




 

Sparris och parmachips

En väldigt god förrätt som vi inte har gjort på länge. Jag kommer ihåg att den var god, men jag blev positivt överraskad över att det var så homla gott.

Koka sparrisen i ca 3 min.
Ta några skivor parmaskinka och lägg på en plåt med smörpapper. Ställ ini ugne på 250 grader i ca 7 min. Håll lite koll. De ska bli knapriga, men inte brända. Lite mjuka är de precis när du tar ut dem, men de stelnar.
Gör en vinigrätt på olivolja, finhackad lök, pressad citron, honung, salt och peppar.
Riv parmesan.
Lägg sparrisen på tallrikar, strö över parmesanen, lägg på skinkan och häll på vinigrätten.
Servera!



Gratinerad löksoppa

Två vuxna med feberkänningar och ont i halsen... Då passar soppa jättebra! Och den här gratinerade löksoppan känns lite lyxig så här på en fredag :-) Speciellt om man serverar ett (eller två) glas vitt till.



Jag har bloggat om det gär receptat tidigare, så ni hittar receptet här.


Barnen fick äta tidigare (och annan mat), då passade vi på att ta lite plock.
Crostini med pesto coh tapenade och parmesan i bitar som man doppar i balsamicokräm.
Efter ett  tag fick vi ställa undan det för 1-åringen ville inte ha sin egen mat :-)
Han tyckte att det var jättegott att doppa parmesan!!!


Vardagskassler och tomatsallad

Vardag innebär jobb, skola, dagis, träningar, möten... och annat som hör till. Vilket gör att tid och ork till matlagning blir sisådär. Lägg till två vuxna som inte känner sig krya, utan onda halsar och feberkänningar.
Just nu är maken bortrest och äldsta dottern hos sin far. Så det har bara varit jag och de yngsta hemma. Då får man hitta på något som går fort och är barnvänligt :-)

Idag blev det råstekt potatis, bräckt kassler och tomatsallad.


Blandade tomater, rödlök, basilika, olivolja, salt och peppar

Veckomatsedel v.40

Måndag: Grillad korv (i ugnen) och pommes
Tisdag: Potatisgratäng och kallskuret
Onsdag: Pannbiff med lök och kokt potatis
Torsdag: Pasta med sås, kyckling, pesto, grädde och lök
Fredag: Musslor  (Jag och äldsta dottern åkte bort och var borta resten av helgen)
Lördag: Krabba
Söndag: Fläskfilé och rösti


Tisdagsmiddag!!!


Fredagsmusslor! Familjen passar på när jag som inte gillar skaldjur är borta!



Torkade tomater

De hade rea på körsbärstomater på min affär. 5:- asken och då kom jag på att jag precis läst på Gourmet morsans blogg att hon gjort egna torkade tomater. Så i brist på spis och att få laga mat köpte jag hem tomater :-)

Dela 500 gr tomater på hälften och lägg dem på en plåt med snittsidan upp. Sätt ugnen på 75 grader och ställ in tomaterna i ca 4-6 timmar. Ta ut plåten och låt tomaterna svalna.

Blanda 2 dl olivolja med 2 tsk torkad basilika och 3/4 tsk salt.

Varva tomater, olja och några skalade vitlöksklyftor i en glasburk och förvara svalt.





Veckomatsedel v.39

Eftersom spisen gick sönder på onsdagen så blev det lite konstigt med maten under resten av veckan. Men blir ju så låst i sina tankar när man inte har någon spis...

Måndag: Fylld pasta med tomatsås
Tisdag: Blomkålssoppa och trattkantarelltoast
Onsdag: Pyttipanna, stekt ägg och rödbetor
Torsdag: Pizza
Fredag: Kallskuret, paj och ost
Lördag: Middag på Högbo brukshotell
Söndag: Middag hos svärföräldrarna; förrätt: gravlax/varmrökt lax varmrätt: höstgryyta med potatis och sallad


Fredagsmys!


Min varmrätt på Högsbo: Hängmöradbiff "peppar"


Makens varmrätt: Gös "fisketur"


Smakprov från dessertbuffén


RSS 2.0