Fel inlägg....

Jag har ju två bloggar, denna matblogg och en mer privat blogg. Igår var jag nog väldigt trött för jag såg idag att inlägget på min privata blogg hade hamnat här...
Men nu har jag flyttat det inlägget till rätt blogg :-)
Kände att jag ville förklara mig lite grann för er som varit in här under dagen och inte riktigt känt igen er.
 
Idag har vi ätit ugnsrostade rotsaker och bräckt kassler. Inte mycket att blogga om, men gott var det. De tar just nu 2,90 kr/kg för rotsaker på min Ica. Så igår köpte jag morötter, palsternacka, rödbetor, kålrot och jordärtskocka som fick gå i ugnen i dag.
Men jag köpte nog lite för mycket så det finns kvar av allt :-)
Vi får se vad vi ska hitta på med det...

Snabbt äppelmos

Vi har ett äppelträd på tomten och den här sommaren gav det hela 2 äpplen!!! Men dem hittade vi halvruttna på marken...
Som tur är så har vi snälla grannar och bekanta som ger oss äpplen.
Jag vet att sonen gärna tar mos på gröten på förskolan så för att göra honom glad ställde jag mig och kokade mos i söndags. Det är ingen av oss andra som äter det...
Men två burkar blev det, en till sonen och en som jag gav bort. Sen fyllde jag ett tråg med iskuber med mos så man kan ta fram dem en och en. Funderar på om man kanske kan göra någon drink på dem. Tips?
 
 
Hittade detta recept på ica.se, men där stod det 6 dl socker!!! Jag började med 1/2 dl och det räckte mer än väl.
 
1 kg skalade och urkärnade äpplen i bitar
1/2 dl vatten
1/2 dl strösocker
 
Koka äpplen, vatten och socker på svag värme tills äpplena mjuknar.
Kör till mos i en matberedare, gärna i omgångar så att det inte rinner över.
Moset håller ca 1-2 veckor i kylskåpet eller 1 år i frysen.
 
 

Salviabrynt smör med honung och fylld pasta

Idag blev det snabbmat, men det var en lyxig variant av snabbmat. Gick otroligt fort att laga och både jag och maken tyckte att det var jättegott!
Såsen är Leilas recept som jag hittade när jag googlade. Testa!
 
4 port
500 g färsk fylld pasta (vår var fylld med ricotta och spenat)
100 g smör
20 salviablad
3 msk flytande honung
4 msk balsamvinäger
salt, peppar
parmesan
 
Koka pastan enligt förpackningen.
Smält smöret i en kastrull.
Ha i salvian och bryn smöret tills det får en nötaktig doft.
Ha i honungen och rör om, vänta ett par sekunder och ha i balsamvinägern.
Koka snabbt ihop.
Skeda såsen över pastan och riv över parmesan
 
 
 

Gömd fläskfilé

Jag måste verkligen be min man hjälpa mig att förstå vår kamera. Mina mobilbilder är katastrof just nu. Knappt så jag vill lägga ut dem. Men för att man ska någon uppfattning om vad vi åt så lägger jag ut dem ändå...
Här kommer ett recept på vår söndagsmiddag. Och trots bilderna så var det faktiskt jättegott :-)
 
4 port.
1 fläskfilé
1 pkt bacon
10 champinjoner
5 cm purjolök
100 g färskost med gräslök
3 dl grädde
1 msk kalvfond
2 tsk soja
1 msk madeira
1 mozzarella
riven ost
 
Klipp baconet i små bitar och knaperstek. Lägg i en sil och låt rinna av.
Skiva champinjonerna tunt och strimla purjon. Vattna ut svampen och stek sedan i smör med purjon.
Ansa fläskfilén och skär den i skivor. Stek dem nästan klara.
Lägg skivorna i botten på en ugnsfast form och strö över bacon, svamp och purjo.
Smält färskosten i en kastrull och blanda ner grädde, fond, soja och madeira.
Koka ihop ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.
Häll såsen över köttet.
Skär mozzarellan i mindre bitar och täck köttet med mozzarella och riven ost.
Sätt in i ugnen på 225 grader tills osten fått färg.
Servera med klyftpotatis och grönsaker.
 
 
 
 

Torskrygg med potatis-och jordärtskockspuffar

Det händer ganska ofta att vi äter fisk på fredagar och så även denna fredag. Jag har bloggat om liknande recept tidigare, men eftersom jag vet att många fortfarande tycker att det är svårt att laga fisk så lägger jag upp detta enkla recept och hoppas att ni testar :-)
 
4 port.
4 portionsbitar torskrygg
mjöl
salt, peppar
smör
edamemebönor
riven färsk pepparot
mospuffar:
10 potatisar
6 jordärtskockor
grädde
1 äggula
smör
salt, peppar
sås
100 g smör
3 dl grädde
1/2 pressad citron
cayennepeppar
 
Puffar:
Skala potatis och jordärtskockor och koka tills de är klara.
Gör ett mos tillsammans med en äggula, smör och grädde. Smaka av med salt och peppar.
Sprita moset på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda innan servering. Ca 10 min på 225 grader.
Sås:
Smält smöret i en kastrull och låt det gå tills det blir ljusbrunt och luktar lite nötaktigt.
Ha i grädden och låt sjuda tills det precis börjar koka.
Smaka av med citron och cayennepeppar
Fisk:
Krydda fisken med salt och peppar och vänd den i mjöl-
Stek på medelvärme tills lamellerna börjar dela på sig
Servera med bönor och riven pepparrot.
 
Jag rev en hel skål med pepparot så tårarna sprutade och sen glömde jag att ta fram skålen...
 
 
 
 
 
 

Chicken taco

I fredags körde vi tacos på nytt sätt. Jag hittade ett recept i Arlas senaste broschyr som jag följde.
Kycklingen kommer jag definitivt göra igen, däremot de där bröden tror jag att jag hoppar över nästa gång. De bröden som blev bröd var goda, men när jag hade kavlat dem så la jag dem på hög och när det var dags att steka dem så hade de fastnat i varandra och var bara en enda stor deg igen...
Så nästa gång köper jag färdiga bröd eller hittar ett annat recept.
 
4 port.
600 g kycklinglårfilé
3 vitlöksklyftor
1/2 tsk salt
1/2 krm cayennepeppar
2 tsk malen spiskummin
2 tsk oregano
1/2 msk paprikapulver
1 msk honung
2 dl vatten
1/2 msk konc kycklingfond
 
Skär kycklingen i bitar, skala och hacka vitlöken.
Salta och bryn kycklingen i en stor stekpanna.
Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka i ca 40 min under lock.
Rör om så att köttet delar sig och blir trådigt.
 
Jag serverade med nybakade bröd, nachos, guacamole, gurka, sallad, paprika, lök och färsk koriander.
 
 
 
En koncentrerad liten bagare som hjälper till att göra bröd :-)
 
 

Wokad lövbiff med ingefära och nudlar

Just nu är det snabba vardagsrätter som står på menyn. Många aktiviteter och trötta hungriga barn.
Frysen är ganska full så jag försöker att använda mig av vad som finns där. Igår tog jag fram lövbiff men hade ingen aning om vad jag skulle göra med den. När jag kom till affären så hade jag tio minuter på mig innan jag skulle vara hos sjukgymnasten, så det fick bli snabba beslut. Lyckades även med det omöjliga; att handla för bara 35:-. Annars har jag svårt att gå in i en affär och komma ut med varor för under 250:-. Det hamnar alltid en massa saker som jag inte visste att jag behövde i min korg :-)
 
4 port
500 g lövbiff
3 msk färskriven ingefära
1 msk soja
2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk sesamolja
2 msk jordnötsolja
1 burk minimajs
1 röd paprika
1 liten purjolök
äggnudlar
 
Blanda ingefära, vitlök, soja och oljor i en bunke.
Strimla lövbiffen och blanda ner i bunken. Låt stå och dra i ca 15 min.
Koka nudlarna enligt förpackningen. Blanda med lite sesamolja innan servering.
Skär minimajs, paprika och purjo i mindre bitar och woka i en panna med lite jordnötsolja.
Lägg över grönsakerna i en skål.
Woka lövbiffen och låt såsen som blir vara kvar. Blanda ner grönsakerna när det är nästan genomstekt.
Servera köttet med nudlarna. Vi hade även sriracha sås till.
 
Jag kan tänka mig flera sätt att förfina den här rätten på, men idag skulle det gå snabbt... Smaken blev riktigt bra och alla åt med god aptit. Tom 4-åringen!!!
 
 
RSS 2.0