Spenat och ricottafyllda pastakuddar

Kalendern är mer än full just nu, hinner knappt sitta ner alls...
Så uppdateringen här på bloggen har fått lida ordentligt.
Men jag tänkte bjuda på pastakuddarna jag gjorde för någon vecka sedan, de blev gudomligt goda om jag får säga det själv.
Det är en del pill, men det är helt klart värt det!
 
Fyllning:
1 påse fryst tinad bladspenat
2 burkar ricottaost
riven muskot
salt, peppar
 
Skär spenaten i mindre bitar och fräs den i olja ett par minuter.
Låt spenaten svalna och blanda den sedan med ricottan och kryddorna.
 
Pasta till 4 port.
4 dl vetemjöl
2 dl durumvetemjöl
3 ägg
2,5 msk olivolja
2,5 msk vatten
 
Häll mjöl, olja och ett ägg i en assistent och kör ett tag knäck ner de andra äggen ett i taget.
späd med så mycket vatten som behövs för att få en fast deg.
Nu när jag hade durummjöl så krävdes det mer vätska.
Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylen i minst en timme.
Kavla degen till en tjocklek som går in i maskinen och kör sen flera gånger tills du har önskad tjocklek.
Lägg längden på ett bord och klicka ut fyllningen, pensla med vatten runt fyllningen och lägg på ett lager till.
Skär/tryck ut rundlar och se till så att all luften kommer ut. Tryck ihop runt om och lägg kuddarna på en mjölad handduk.
Koka dem i saltat vatten i ca 3 minuter.
 
Jag serverade med en tomatsås och riven parmesan.
 
Det krävs flera händer när man kavlar pastan :-)
 
 

Bilduppdatering

Långhelg med många sköna varma dagar!
Vi har förstås ätit en massa gott och några saker ger jag recept på senare, men just nu har jag varken tid eller ork.
Men för att ni inte ska tro att jag gått under jorden helt så bjuder jag på lite inspiration i bildform.
 
Vi fortsatte vårt smörrebrödstema och gjorde en god variant med rostbiff, remolade och rostad lök. Mycket gott och precis lagom så att vi orkade med ostbrickan senare på kvällen :-)
 
Vi hann även in till Kungsträdgården och för att njuta av de vackra körsbärsträden.
 
Otroligt god förrätt; stekt saganaki och stekt zucchini med pressad lime och sallad
 
 
Vardagsmat: Råstekt potatis i form av kaka serverades med stekt falukorv
 
Helgen avslutades med kalas för vår kille som fyller 4 år på onsdag!

Hemmagjord pasta

Jag har under ett tag tänkt att göra egen pasta. Jag vet att min pappa fick en pastamaskin av oss barn för många år sen, så jag bad mamma leta rätt på den. Nu har jag den här hemma och igår var en bra dag att testa den :-)
Jag kollade lite olika recept och gjorde sen en blandning av dem.
Det var inte så svårt och jag kommer defenitivt att göra det igen.
Vi valde att ha enkla tillbehör första gången så att vi kunde känna pastasmaken. Det blev riktigt bra om jag får säga det själv och familjen gav flera tummar upp.
 
Pasta till 4 port.
6 dl vetemjöl
3 ägg
2,5 msk olivolja
2,5 msk vatten
 
Häll mjöl, olja och ett ägg i en assistent och kör ett tag knäck ner de andra äggen ett i taget.
späd med så mycket vatten som behövs för att få en fast deg.
Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylen i minst en timme.
Kavla degen till en tjocklek som går in i maskinen och kör sen flera gånger tills du har önskad tjocklek.
Välj formen på pastan (vi gjorde tunna spaggettin) och kör en gång till.
Koka i slatat och oljat vatten i ca 3 minuter.
 
Sås
2 finhackade vitlöksklyftor
chiliflakes
olivolja (ganska mycket)
1,5 dl pastavatten
basilika
pinjenötter
parmesan
 
Fräs vitlök och chili i oljan ett par minuter.
Strimla ca 15 basilikablad och blanda ner.
Blanda den kokta pastan med såsen och häll på pastavattnet.
Servera och strö över pinjenötter och nyriven parmesan.
 
 
 

Smörrebröd med fuskfisk

Idag när jag sprang in på ica hade jag ingen fantasi alls. Sonen skulle på gympa så jag hade inte så lång tid på mig att fixa mat. Jag vet ju att mina yngsta barn gilllar fiskpinnar, vilket jag verkligen inte gör. Men valet föll på crispies som är som fiskpinnar, men godare, enligt mig. Barnen fick sina med pulvermos (ytterligare en sak jag verkligen inte gillar) och till oss vuxna gjorde jag smörrebröd.
Jag tror ju på att man äter llika mycket med ögonen och detta såg gott ut så det var det också :-)
 
2 port.
4 st crispies (större fiskpinnar)
4 st rågbröd
smör
salladsblad
skivad gurka
salladslök
sparris
rädisor
remoladsås
citron
 
Koka sparrisen i ca 4 min.
Stek fisken enligt förpackningen.
Bre smör på bröden och lägg på ingredienserna på ett snyggt sätt :-)
 
 
 

Citruskyckling med risonisallad

Idag har det varit en jättehärlig dag som vi spenderat ute i trädgården. Maken har städat och fixat och jag har lyckats plantera fina vårblommor i krukor. Så nu är vi redo för fler varma, sköna dagar :-)
 
4 port.
Citruskyckling
800 g kycklingfile
2 msk honung
1/2 citron
1/2 lime
3 msk olivolja
1 msk soya
 
Skär kycklingen på hälften (på lägden) och lägg i en plastpåse.
Häll ner resten av ingredienserna och låt marinera i ett par timmar.
Grilla dem strax innan servering.
 
Risonisallad
350 g risoni
2 msk pesto
1 knippe sparris
1/2 halloumi
ruccola
färsk basilika
1 salladslök
 
Koka risonin enligt förpackningen. Hääll av vattnet och lägg tillbaka i kastrullen.
Blanda ner peston.
Grilla sparrisen och halloumin och dela i mondre bitar. Blanda ner i risonin.
Skiva salladslöken, strimla basilikan och skär ruccolan i mindre bitar och blanda ner även detta.
Lägg upp på ett fat och lägg på kyckling och kryddsmör.
 
Kryddsmör
100 g rumsvarmt smör
skalet och saften från 1/2 citron
färsk basilika
1 pressad vilöksklyfta
salt
 
Blanda alla ingredienser och forma till en rulle.
Rulla in i folie och lägg i frysen.
Skär i skivor och servera.
 
 
 
 
 
 

Amerikanska pannkakor

 
När jag var 19 så var jag aupair i USA, då gjorde jag ofta amerikanska pannkakor. Även åren efteråt. Då hade jag receptet i huvudet och gjorde på känn. Men nu är det längesedan jag gjorde dem så idag fick jag söka recept på nätet och detta kändes mest likt det jag gjorde tidigare. När smeten var klar liknade den inte den jag gjorde förrut, men smaken var den samma.
Jag hittade receptet på Allt om mats hemsida.
 
Ca 10 st
 
50 g smält smör
3 ägg
2,5 dl mjölk
5 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 msk socker
 
Blanda ägg, mjölk och smält smör.
Blanda de torra ingredienserna och vispa med äggsmeten till en slät smet.
Stek pannkakorna i smör.
De får plats 3 st per omgång i en normal stekpanna.
 
Sonen hade sylt och grädde på, dottern nutella, men själv föredrar jag att bre smör på dem när de är varma och sen sirap och knaperstekt bacon. Gott!!!
 
 
 
 
RSS 2.0