Ljummen bönsallad

Här kommer ytterligare ett recept från min utmaning. Jag har varit ledig idag och haft fullt upp så vi planerade lövbiff med pommes och bea. Men jag ville ha något gott tillbehör och kom på att jag läst om detta. Jag tyckte att det var väldigt gott, men resten av familjen som inte gillar haricots verts var inte så förtjusta. Men för er som gillar bönor så tycker jag absolut att ni ska prova.
 
ca 2 portioner
ca 100 g färska haricots verts
2 msk rapsolja
1/2 msk vitvinsvinäger
färsk timjan
solroskärnor
75 g fetaost
 
Koka upp bönorna och häll av vattnet.
Blanda olja, vinäger, salt, peppar och finhackad timjan till en dressing.
Rosta solroskärnorns.
Lägg bönorna på ett fat, smula över osten. Ringla på dressingen, häll på solroskärnorna och granera med lite timjan.
 
Idag var det påsklunch på sonens förskola så han åkte iväg som en påskgumma:
På eftermiddagen satte jag barnen i arbete :-) Vi köpte ett pysselkit på Panduro för ett tag sen som jag lovat att de skulle få göra. Som tur var så var 17-åringen hemma och pysslade med sina syskon (så slapp jag och hann fixa annat). De var jätteduktiga!
 
Jag jobbar imorgon, men sen blir det påskfirande. Vi börjar med att gå ut och äta och gå på teater imorgon och sen ska vi bort till mamma, svärföräldrar, svägerskor osv. Så jag lär inte höra av mig här på ett par dagar.
Så ät en massa godis och lata er ordentligt i påsk!!!
 
GLAD PÅSK!!!

Chokladmousse 70%

Jag har fått förmånen att testa Kockens chokladmousse 70% genom smartson. Idag passade vi på att fira in helgen med en god desser. Sonen på snart 4 år ville verkligen inte ha chokladmousse när jag frågade, men efter att ha fått hjälpa till att vispa ihop så slickade han ivrigt i sig det som var kvar på vispen. Och när det sedan var dags för dessert så åt han allt i sitt glas. Han tyckte bara att det var konstigt att vi hade det i vinglas...
JAg gkorde det enkelt för mig och serverade moussen som det var med lite riven choklad och färska hallon på.
Alla åt med god aptit och vi kan mycket väl tänka oss att köpa den igen.
 
 
 

Lax på sallad med västerbottendressing

Idag var det dags att prova ett recept ur tidningshögen igen. Vi brukar äta fick på fredagar så valet föll på denna laxrätt. Den kommer vi defenitivt att göra igen. Jag kokade lite potatis till barnen, men vi vuxna blev mer än mätta på denna sallad.
Jag har ändrat lite från orginalreceptet, men här kommer min variant.
 
4 pers.
4 fina laxfilebitar
ca 250 g frysta edamemebönor
1 knippe färsk sparris
1 avocado
1 hjärtsalladshuvud (sweet gem)
salt och peppar
dressing:
1 tsk dijonsenap
1/2 pressad citron
1/2 dl olivolja
50 g riven västerbotten
salt, peppar
 
Lägg de frysta bönorna i skal i en kastrull och häll på vatten så att det precis täcker. Koka upp och ta av plattan. Häll av vattnet och låt dem svalna.
Gör dressingen: Häll den pressade citronen och senapen i en skål och vispa ihop, häll ner oljan i en fin stråle medans du vispar. Vispa i creme fraiche tills du har en bra dressing. Vänd ner ost och krydda med salt och peppar.
Bryt av de nedersta delarna av sparrisen och stek dem i olivolja i en panna. Ta upp och dela dem i tre delar.
Bryt bladen av salladen och skölj väl. Blanda bladen med lite av dressingen.
Skala bönorna och fräs dem i smör i en kastrull i ett par minuter.
Skala och skiva avocadon.
Stek laxen i en panna och krydda med salt och peppar.
Fördela sallad, bönor, sparris och avocado på tallrikar. Ringla över dressing och toppa med laxen.
 
 

Sju kryddor

Jag har via Smartson fått prova kryddor från Kockens. Det fanns lite olika att välja på, men i affären jag var så fanns bara tre olika sorter och det här var den som lät godast.
Jag provade att göra köttfärsbiffar smaksatta med denna krydda. Redan när jag öppnade påsen kände jag doften av pepparkaka.  Jag som i vanliga fall gillar kryddor från mellanöstern kan inte påstå att det här var något som föll mig i smaken. Det v ar till och med så illa att jag och barnen slängde våra biffar och barnen fick en varsin youghurt istället...
Maken kom hem senare och mötte mig och dottern i dörren. När jag sedan var på träning fick jag ett sms där han undrade var jag hade gjort med biffarna???
Jag bryr mig faktiskt inte om att skriva hur jag gjorde dem, för detta är inget jag rekommenderar. Tyvärr!
 
 
Jag som hade laddat med så goda tillbehör...
 
Ikväll blev det en kvällsmacka :-) Det händer väldigt sällan i det här huset.

Pizza a la Santa Maria

Förra fredagen var jag ju på Mello och vann en box från Santa Maria med bl a pizzabottnar.
Så i onsdags när vi hade en del chili kvar så gjorde vi pizza.
De blev jättegott och jag kommer defenitivt att köpa de pizzabottnarna igen.
 
Vi bredde den medföljande tomatsåsen på bottnarna och sen strödde vi på ost, klickade ut chili, la på purjo och skivade tomater, paprika och några tacochips och sen in i ugnen.
När de var klara så toppade vi med vitlökssås och wasabiruccola :-)

Chiligryta med bönor

Igår var det dags!!! Jag har länge tänkt att göra chili con carne, men dragit på det eftersom jag inte tror att jag gillar det. Sen är det ingen i familjen som äter bönor, så det här var verkligen en utmaning. Den jag trodde mest på var 9-åringen, men hon gick med en kompis hem efter skolan och åt middag där.
Jag har hittat ett recept på Icas hemsida som jag tyckte lätt bra och i det receptet var det bara kidneybönor. 17-åringen frågade: -vad blir det till mat? -Chili con carne, svarade jag -Skojar du?, var hennes respons... Men hon åt, hon petade i och för sig bort det mesta av bönorna, men hon åt ialla fall :-) 
Den matvägrande 4-åringen frågade samma sak: -vad blir det till mat? -Chili con carne -Åh, vad gott! var hans svar och han sprang och satte sig vid bordet. Inte den reaktionen jag hade trott, men väldigt trevligt!
Jag och maken gav det klart godkännt!!!
 
 4 port.
500 g köttfärs
1 burk kidneybönor, ca 400 g
500 g krossade tomater
1 gul lök
2,5 dl vatten
1 msk kycklingfond
chiliflakes
salt, peppar
cayennepeppar
2 msk tomatpure
 
 
Fräs köttfärsen och dela den så att den blir "grynig".
Skala och hacka löken och fräs den med färsen.
Häll ner färsen i en gryta tillsammans med vatten, fond, tomater, tomatpure och chiliflakes.
Låt det småputtra i ca 10 min.
Smaka av med salt, peppar och cayennepeppar.
Jag serverade med ris, tacosås, gräddfil, nachochips och grönsaker.
Jag hade köpt wasabiruccola. Den var god, men vissa av bladen var jättestarka :-)
 
 
-Mamma, fota min tallrik, jag har gjort en snygg blomma :-)

Spenat och ricottafyllda pastarullar

Jag vet inte riktigt hur jag tänkte när jag planerade mat till gårdagen. Jag hade hittat ett recept och köpt hem ingredienser, så långt allt bra. Men alldeles för mycket på jobbet innebar att jag var hemma 16.20 och senast 17.00 måste vi äta på måndagar för att hinna till träningen.
När jag väl började läsa receptet så insåg jag att jag behövde göra både en tomatsås och en bechamel. Jag var väldigt effektiv och 17.10 stod maten på bordet och jag hade även hunnit ta hand om disken :-)
Trots stressen kunde vi njuta av maten som blev jättegod!!!
Jag hade med mig resterna som matlåda och det funkade super även idag.
 
1 1/2 paket färska lasangeplattor
1 påse fryst bladspenat, ca 450 g
1 gul lök
riven muskot
250 g ricotta
rökt skinka
salt, peppar
riven ost, gärna parmesan
 
Bechamel:
1/2 msk smör
1 msk mjöl
2 dl mjölk
 
Tomatsås:
1 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
1 burk passerade tomater
salt, peppar
 
Tina spenaten, koka upp vatten och sänk ner spenaten en kort stund.
Krama ur vattnet och grovhacka spenaten.
Skala och hacka löken. Fräs den i en stekpanna. Tillsätt spenaten, salt, peppar och riven muskot.
Rör ner ricottan.
Såsen: Smält smöret i en kastrull, vispa ner mjölet och späd med mjölken, lite i taget.
Låt sjuda i 3-5 min.
Tomatsås: Hetta upp olivoljan och pressa ner vitlöken. Häll ner tomaterna och krydda med salt och peppar. Låt koka ihop i några minuter.
Ta en lasangeplatta och lägg på en skiva skinka, stryk ut lite bechamel sen lite tomatsås och sist lite av fyllningen. Rulla ihop och lägg i en ugnsfast form.
När alla rullarna ligger i formen, häll över resten av tomatsåsen och toppa med riven ost.
Ställ in i ugnen på 225 grader i ca 10 min.
Servera med en god sallad!
 
 
Eftersom vi hade så brottom så hann jag inte plocka fram kameran, så ni får hålla till godo med mobilbilder ;-)
 
 
 

Mello!!!

I fredags var jag och mina döttrar på genrepet av mello i Friends arena. Vi var ett helt gäng med vuxna och barn som gick, 11 st.
Vi hade en jättetrevlig kväll!!! Bra platser, bra underhållning och även om jag själv tyckte att det var bra så är det så häftigt att se hur mycket barnen gillar det :-)
Innan det hela började så var det massa jippo i korridorerna. De delade ut gratis godis, kaffe och så hade de hjul man kunde spela på. Jag spelade på Santa marias hjul och vann en box. Den innehöll deras nya pizzabottnar, två såser, tacokrydda, en kökshandduk, en knivmagnet och recept :-) Trevligt! Så snart kommer det tacopizza här på bloggen.
Jag laddade ner coop´s festivalapp lagom till mello drog igång. Jag har spelat lite, men inte så jättemycket. På arenan hade de ställt upp 4 pulpeter och så fick man tävla mot varandra i mello-frågor. Jag vann min omgång!!! Vi fick en påse minimashmallows och en värdecheck på 300:-!!!
 
I lördags kväll var vi bänkade vid tv:n och trodde som alla andra att det stod mellan Yohio, Ralf eller möjligtvis Anton (som var min favorit). Istället blev det som bekant Robin! Jag tycker att hans låt är riktigt bra och han är en värdig vinnare. Framförallt tycker jag att det var häftigt att någon som det inte alls pratade om innan vann! Och hans reaktion efteråt är obetalbar.
Vad tyckte ni? Vann rätt låt?
 
 
 
 

Fläskfilé under italienskt täcke

Förra onsdagen innan vi skulle åka till London så passade jag på att laga lite fredagsmat.
I min tidningshög hittade jag det här receptet.
 
4 pers.
500 g fläskfilé
smör
salt
peppar
 
1/2 mozzarella
1 kruka basilika
25 g valnötskärnor
50 g grillad paprika på burk
2 vitlöksklyftor
salt, peppar
 
sås:
3 dl sky + vatten
2 msk konc kalvfond
1 msk maizenaredning
1 dl creme fraiche
1 tsk soya
peppar
 
Putsa filen från fett och senor, bryn den i en stekpanna med smör. Salta och peppra.
Ta upp filen och skär den i skivor.
Häll 3 dl vatten i pannan och sila ner det i en kastrull.
Skär mozzarellan i små fyrkanter.
Hacka basilikabladen och valnötterna. Skär paprikan i mindre bitar. Skala och hacka vitlöken.
Blanda samman alla ingredienserna till täcket. Salta och peppra.
Lägg fläskfilen omlott i en ugnsfast form. Bred blandningen över filen. Ställ in fatet i ugnen på 225 grader i 15 min (vår var inte färdig då så den fick gå minst det dubbla)
Koka upp skyn och fonden i kastrullen. Blanda redning och creme fraiche. Vispa ner det i skyn.
Låt såsen sjuda några minuter och smaka av med soja och peppar.
 
Till köttet och såsen serverade jag färdigköpta rösti och baconlindade haricots verts, vilket var ett bra sätt att få två av tre barn att äta bönor :-)
 
Innan det varit i ugnen
 
och efter
 
Baconlindade haricots verts
 
Min tallrik innan jag lade upp salladen.
RSS 2.0