Småmackor

I fredags var mamma här och åt middag. Då gjorde vi tre småmackor var till förrätt. Vi tog av det som fanns i kylen, det blev lite olika eftersom vi tycker om lite olika :-)



Vi använde formbröd och lingongrova och tog ut dem med pepparkaksformer

*Skagenröra, ishavsrom, citron, rödlök
*sill, gurka
*Morbier, rödlöksmarmelad, oliv


*Morbier, rödlöksmarmelad
*Pepparsalami, rostad lök, gurka
*Extra rökt skinka, syltlök,rödlök


*Ishavsrom, citron
*Morbier, rödlöksmarmelad, oliv
*sill, gurka, röd lök


Gosedjurskalas

Igår ville min 6-åring ha gosedjurskalas, så vi bakade en sockerkaka och så fick hon bjuda in grannflickan och ett helt gäng av deras gosedjur. Sen satt de och fikade och lekte en bra stund :-)


Alva bakar och lillebror vill hjälpa till :-)

   
Det bästa med att baka är att man får slicka vispen (och skålen)




Efter all lek så bjöd jag de söta prinsessorna på lunch.
De fick prinsesspasta med ost och skinksås.

Höstgryta

Idag har det regnat och ruskat hela dagen. Jag hade planerat mat för veckan innan jag åkte och handlade i måndags, men de hade inte allt jag skulle ha och jag orkade inte handla idag. Så jag får handla imorgon och testa det nya laxreceptet då.
Idag tog jag istället fram lövbiff ur frysen och gjorde en gryta på. Det blrv inte riktigt som jag hade tänkt, men det blir det sällan när jag gör lövbiffsgryta...
Idag blev jag inspirerad av vädret och plockade fram höstkantareller och madeira och hade i.

Ingredienser:
ca 450 g lövbiff i strimlor
1,5 gul lök i klyftor
250 g broccoli
kantareller
sockerärtor
5 dl matlagningsgrädde
1,5 dl vatten
1 msk soya
1 tsk köttbuljongspasta
2 msk madeira
salt
peppar
maizena redning för bruna såser

Fräs lövbiffen i en panna och lägg över i en gryta. Fräs löken, svampen och broccolin och lägg i grytan. Häll på vatten, soya, buljong och madeira och låt puttra i ett par minuter. Häll på grädden och koka i ytterligare ett par minuter. Red av med lite maizena till önskad tjocklek.
Dela sockerärtorna och strö över innan servering.
Idag serverade jag med couscous



Hamburgare

Enkelt och gott! Idag fick det bli hamburgare. Eftersom jag var ensam hemma med de två yngsta barnen så struntade jag i grillen och tog fram grillpannan istället.

 

Grön lasange med fetaost

Det här receptet hittade jag i senaste Allt om Mat. Det fanns bland snabbt & lätt. Det var i och för sig inte därför jag provade det, men det gör ju inget...
Jag ändrade lite i receptet, men inte så mycket eftersom det var första gången jag gjorde det.
Det var väldigt enkelt att göra och riktigt gott. Tyckte vi vuxna i alla fall. Barnen (1 och 6 år) var inte så förtjusta

Till 4 pers:
500 g färska lasangeplattor (jag behövde inte använda alla)
2 zucchini á 300 g (jag hade en stor på 740g)
2 gula lökar
2 burkar krossade tomater á 400g (jag hade 2 på 500g vardera)
2 msk hackad timjan
1 1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 dl + 1 dl lätt creme fraiche (jag hade 1,5 + 1,5)
200 g fetaost (jag hade 300 g)
(1,5 msk tomatpuré)
(2 pressade vitlöksklyftor)

Sätt ugnen på 225 gradder. Ansa och skär zucchinin i tärningar. Skala och finhacka löken. Blanda zucchini, lök, krossade tomater, tomatpuré, vitlök, salt, peppar och timjan i en gryta. Låt puttra utan lock i ca 10 min. Rör ner 1,5 dl creme fraiche.
Varva lasangeplattorna med röran i en ugnssäker form. Översta lagret ska vara lasangeplattor. Smula sönder fetaosten och blanda med 1,5 dl creme fraiche. Klicka röran ovanpå.
Tillaga mitt i ugnen 15-20 min. Garnera med timjankvistar och servera med en sallad.

   


SEMESTER

Idag har jag kommit hem efter två veckor på Gran Canaria och sen en vecka i Varberg!

På Gran Canaria så bodde vi i en lägenhet och hade bokat frukost. Middagarna gick vi ut och åt och även vissa luncher. Vi "lagade" lunch några gånger. Då blev det väldigt enkelt; pasta med pesto, färdig spansk tortilla, färdig gazpacho, skinkor och dyl.

I Varberg bodde vi i stugor vid havet. Hela min släkt var där, så vi var 20 personer mellan 1 och 85 år. Där lagade vi endel mat i stugorna. Flera dagar lagade vi mat tillsammans. Väldigt trevligt!!!

Jag har tagit lite mat kort de här veckorna så jag lägger ut dem som inspiration :-)

Rökt sik med färsk potatis och kokt lök (innan vi åkte)
 

Grillad sjötunga med kanarisk potatis och mojo rojo (Gran canaria)


 

Bröllopsdag!!! Detta vin fick vi i present när vi gifte oss, och det skulle drickas på vår tredje bröllopsdag. Så vi hade det med oss och drack av det innan vi åkte iväg.


     

   

Kebabspett




Fisk och skaldjurskebab


Sista kvällen på Gran Canaria:
T-bensstek, Oxfilé med vitlökssås
 

Grillad makrill (Varberg)
De flesta köpta fileér, men några är fiskade av killarna som var iväg på havsfiske på morgonen



Blandat kött på grillen


Dottern, 14 år, och hennes kompis bjöd på middag en dag!!! Grillad fläskytterfile och potatissallad
 

Sommar!!! Halländska jordgubbar


Sista kvällen så handlade ingen mat, utan alla gjorde något av det som fanns kvar i skafferier och kylskåp. Vi fick en jättetrevlig buffé! Det som inte syns på det här kortet är pasta och två olika sorters såser.




Imorgon börjar min man att jobba igen... Jag är föräldraledig i en månad till. Men vi ska in i vardagen nu, så förhoppningsvis blir det lite mer bloggande nu.

RSS 2.0