God Jul!!!

Jag har inte varit så bra på att blogga sista tiden, men det har varit lite mycket....
Nu har vi provsmakat skinkan och slagit in de sista klapparna så nu är vi redo för julen :-)
Jag vill passa på att önska er alla en riktigt God Jul!!!
 
 

Lilla Ego

Jag fyllde år för en vecka sedan och då fick jag ett kort av min man där det stod att jag skulle stå klar i hallen klockan 14 på lördagen. Så det gjorde jag :-)
Vi började med att lämna av barnen hos farmor och farfar och sen åkte vi in till stan och checkade in på hotell. Lite hungriga gick vi in på närmsta affär och köpte med oss getost, salami, bröd och tryffelchips upp på rummet. Vi fick även med oss en flaska vin från baren ;-)
Första överraskningen var en underbart god middag på Lilla Ego. Väldigt god mat, bra service och ett trevligt ställe.
Nästa överraskning var konsert med Håkan Hellström på hovet!!! Vilken kväll!!!
Men eftersom detta ska vara en matblogg så håller jag mig till att berätta om restaurangbesöket.
Vi fick sitta i "baren", det var nog de bästa platserna för de har öppet kök och man kunde sitta och titta på när kockarna jobbade. Väldigt trevligt! Och nyfikna som vi är så hade vi förstås massor av frågor till kockarna som de vänligt svarade på.
 
Till förrätt tog maken en oklassisk fläsktartar som han sa var väldigt god. Jag tog svamp, rå och tillagad med kyckling. Otroligt gott!!!
Till varmrätt tog maken Algrimmad långa med 3 ggr broccoli
(de hade bla hyvlat stammen av broccolin och rökt den, otroligt gott och snyggt)
Och jag tog Daniels vinnarrätt i Årets kock 2013.Sååå gott!!!
Sen var vi väldigt mätta!
Dit går jag väldigt gärna igen!!! De hade väldigt fullbokat så tipset är att boka bord ett par veckor i förväg.
 
Jag ber om ursäkt för de dåliga mobilbilderna, men jag tycker fortfarande att det är pinsamt att plocka fram mobilen och fota, så  det lär nog ta ett tag innan jag tar med mig en bra kamera ut på restaurang. Hur gör ni? Fotar ni helt öppet eller i smyg?

Enkel chevrrétarte

Jag är med i en tjejklubb. Vi är 12 tjejer som träffas två gånger per år. Vi är indelade i tre grupper och en grupp i taget planerar träffen som är hemlig för de andra. Det är väldigt trevligt och vi har gjort så mycket roliga saker!
För ett par veckor sedan så var det min grupps tur att stå för dagen.
Vi började med brunch med julsmaker hemma hos mig och sen gick vi till Idérika och gjorde chokladpraliner, lite annat julgodis och några julkort. En försmak på julen :-)
 
Så här såg det uppdukade bordet ut. Sen fanns det lite köttbullar och prinskorv på spisen också.
Jag tror att alla blev mätta :-)
Jag hade skickat iväg familjen, men äldsta dottern var hemma och smög ut och tog sig lite mat. Jag "snodde" en bild från hennes blogg:
Överst på hennes tallrik ligger en pepparkaksvåffla med ädelostkräm till höger om den en citrussallad med halloumi, kex med ost, charkuterier och en chervretarte.
Det är den jag tänkte ge er receptet på här. Den var mycket uppskattad och jag har hört att flera har gjort den hemma efteråt.
 
1 rulle smördeg
200 g chevre
1 dl fikonmarmelad
1 ägg, vispat
2 färska fikon
rosmarin
 
Skär smördegen i rektanglar och pensla med ägg på kanten runt om.
Bred marmeladen i mitten och fördela osten på bitarna.
Sätt in i ugnen i ca 15 min på 200 grader.
Skär fikonen i klyftor och fördela på bitarna. Toppa med rosmarin.
 

Vi hade fest på jobbet i förra veckan och då stod jag för drinktilltuggen. Jag hade ingredienser som jag freebasade lite med. Så jag gjorde typ som dessa fast med blåbärssylt, chevre på tub och honung. De var inte lika goda som dessa, men ändå väldigt goda och de gick åt som smör i solsken.
 

Sjögräs

Förra fredagen var jag och min man ute och åt middag.
Jag hade fått ett presentkort så vi skulle bo på hotell och gå på spa på lördagen. Hotellet låg på söder i Stockholm, så vi ville hitta en restaurang i närheten. Jag slängde ut en fråga på facebook och fick massor av bra förslag. Tyvärr kunde vi inte bestämma oss så vi hade inte bokat något bord. Big mistake!!!
En lönefredag på söder... Ja vi fick en lång uppfriskande promenad innan vi till slut fick ett bord på Sjögräs. Men de hade inte bord på en gång så vi satte oss i baren som var en port ifrån. Det var väldigt litet och väldigt omysigt inrett, men de kunde verkligen sin sak. De var specialiserade på rom-drinkar. Nu tog jag ingen sån för jag var rädd att jag inte skulle uppskatta middagen då :-) Men maken tog en och den var god.
 
Väl inne i restaurangen så blev vi väldigt väl omhändertagna! Superbra service och riktigt god mat! (Och därinne var inredningen fin)
Ingen av oss tycker om gnocchi, men vi hade blivit tipsade om deras lättrökta gnocchi som förrätt, så vi tog den båda två. Och jag tror att vi mycket väl kan tänka oss att ge gnocchin ett nytt försök. Det var en mycket god förrätt.
Den serverades med blomkål, scampi och löjrom.
 
Till varmrätt tog jag röding och maken tog anka och båda var väldigt nöjda.
 

Det var väldigt trevligt med öppet kök så att man kunde se när kockarna arbetade :-)
Det här stället kan jag verkligen rekommendera!
RSS 2.0