Första lasset pasta

Jag har fått C3 Pasta Basta och ska testa den åt Smartson.
Så idag var det dags för premiär!
Det gick hyfsat :-)
Själva maskinen var väldigt lätt att hantera och det blev pasta på 0-tid.
Nu ska jag bara få till konsistensen efter kokning ordentligt innan jag delar med mig av något recept.
Men jag bjuder på lite bilder och recept på en väldigt god tomatsås
 
 
 
2 port. tomatsås

råsocker
margarin/smör
2 vitlökskyftor
1 burk konserverade körsbärstomater
basilika
salt
svartpeppar

Strö råsocker i botten på en kastrull. Ta så mycket att det knappt täcker botten. Rör i kastrullen tills allt socker har smält.
Lägg i en klick med smör och låt den smälta.
Pressa i vitlöksklyftorna.
Häll i tomaterna och låt koka upp.
Smaka av med strimlad basilika, salt och svartpeppar.
Låt koka ihop, ca 5 min.
 
 

Vilken helg!!!

Den här helgen har jag fokuserat på att göra aktiviteter med barnen :-)
I fredags var jag iväg med 10-åringen, svägerskan och kusinen, 9 år på inspelningarna av Idols fredagsfinal. Det var tvår förväntansfulla tjejer vi hade med oss. Efter de vanliga inspelningarna fick de gå ner på golvet och träffa idolerna, bla fick de autograf av Lisa som är "deras" idol. Så det var två nöjda tjejer vi hade med oss hem.
 
 
I lördags tog svägerskan och jag med oss våra yngsta och åkte in till stan. Vi började med en lugn och mysig lunch på Jensens och sen var det förhandsvisning av nya Mumin filmen. Killarna tyckte att det var riktigt bra. Vi vuxna var kanske inte riktigt lika impade...
 
Och idag var det den äldsta dottern som bestämt aktivitet. Hon, jag och 10-åringen var på ett hotell i Stockholm och pärlade armband för Ung cancer. Det var väldigt trevligt och vi hann göra ganska många armband som de sen ska sälja i sin internet-shop. Känns bra att umgås med sina barn och samtidigt göra en god gärning. Efter det mötte vi upp resten av familjen och gick ut och åt söndagsmiddag på Primo Ciao Ciao.
 

När vi kom hem från bion igår hann jag slänga ihop en dessert och byta om lite snabbt och sen kom våra middagsgäster.
De fick ett varsitt glas bubbel och lite småplock och så fick de sitta i köket och underhålla oss medans vi lagade mat :-)
Maken hade bestämt meny och handlat så jag hjälpte honom att laga lite.
 
Vi börjar bakifrån:
Till dessert fick de en chokladmousse gjord på kaffechoklad toppad med en jordgubbssås. (Jordgubbarna plockade vi på självplock i somras :-) )
 

Till varmrätt fick vi grillad kalventrecote, potatis och västerbottenshjärtan och broccoli på tre sätt. Rostade buketter, marinerad hyvlad broccolistam och en broccoliröra
 

Och till förrätt bjöd vi på Pernillas puckar, vilket uppskattades av våra hockeyspelande gäster :-)
Den här har jag bloggat om tidigare, så receptet hittar ni här.
 
Det var väldigt gott!!!
Efter den här mysig och intensiva helgen ska jag ta och krypa upp i soffan och titta på Så mycket bättre innan vi tar ny vecka.
 

Kyckling- och nudelsoppa med kokos och grönt

Igår kom nya buffé i brevlådan och jag har bara hunnit bläddra igenom den snabbt. Men då såg jag ett recept som såg gott ut.
Så jag provade det idag :-)
I receptet är det helt vegetariskt, men jag lade till kyckling och alla i familjen åt med god aptit. Så det provar vi nog igen.
 
4 portioner
 
250 g äggnudlar
rapsolja
1 morot
2 tsk röd curry pasta
1 burk kokosmjölk
1 msk fisksås
1 msk japansk soja
1 grönsaksbuljong
3 dl vatten
1 paprika
150 g sallasärtor
3 salladslökar
100 g böngroddar
500 g kycklingfilé
 
Koka nudlarna enligt förpackningen och häll av vattnet. Blanda med ca 1 msk rapsolja.
Skala och skiva moroten,
Skär kycklingen i tunna skivor co dela på mitten.
Fräs morot med curry pasta och rapsolja i en stor kastrull.
Tillsätt kokosmjölk, fisksås, soja, vatten och buljongtärning.
Koka upp och tillsätt kycklingen.
Koka i minst 5 minuter, kolla så att kycklingen är helt genomkokt.
Strimla paprikan, löken och socker ärtorna.
Tillsätt paprikan och koka i ytterligare någon minut.
Fördela nudlarna i skålar och häll över soppan.
Toppa med lök, socker ärtor och böngroddar.
 
 
 
 

Pasta Basta

Det kommer att bli mycket pasta här på bloggen framöver.
Jag fick precis ett mail att jag ska få vara en av smartsons testare av C3 Pasta Basta. En helautomatisk pastamaskin.
Det ska bli jättekul!
Förhoppningsvis så är det så lätt som det ser ut och då kan man ju göra egen pasta en vardag :-)
Och testa olika varianter...
Jag ser fram emot det och hoppas att ni är sugna på pasta!!!
 
 

Outtalade regler

Jag brukar vara stenhård när det gäller att hålla på traditionerna kring jul. Ingen julmust före advent och de ska vara 33 cl glasflaskor med must den 23:e och framåt. Lussebullar bakas tidigast till 1:a advent. Vi pyntar med adventsstakar och vitt/silver till advent och sen kommer tomtar och andra röda saker fram den 23:e. Inte en dag tidigare!!!
På senare år har jag sträckt mig till att man får dricka glögg när den första snön faller om det är före första advent. Annars är det också advent som gäller...
Det ska vara hemmakokt skinka som görs den 23:e, trots att ingen i familjen tycker att det speciellt gott.
Ja, listan kan göras lång på mina outtalade regler :-)
Och visst finns det sånna i de flesta hem. Fast de ser olika ut. Vad har ni för "regler"?
 
I fredags sa jag till maken på morgonen att han fick tänka, handla och laga middag på kvällen. Vilket han gjorde med bravur. Schnitzel med klyftpotatis och ärtor blev det.
Men innan dess så tände vi en brasa och så bjöd han på glögg, pepparkakor och ädelost! Alldeles för tidigt och inte en flinga snö på himlen... Men inte kan man tacka nej när man blir bjuden bara för att man har principer??? ;-)
 
 

Boeuf Bourguignon

Vilken härlig söndag! Sovmorgon, frukost med bake-off bröd, en 5 km Power walk så jag fick rensa hjärnan ordentligt, en sväng upp och hälsa på dottern som var på jippo med scouterna och sen satte jag igång med en gryta. Medans den stod och puttrade så hann jag få undan en hel del av tvättberget. Jag njuter verkligen när jag får stå i köket och fixa :-) Och när resultatet dessutom blir bra, ja då är det extra härligt. Idag började jag i tid, så ingen stress eller press, utan jag kunde göra lite pauser och läsa tidningen.
Hela eftermiddagen har regnet öst ner och det varit riktigt grått och tråkigt ute. Och då är det extra mysigt med en mustig gryta till middag.
Det här receptet har jag bloggat om tidigare, men det var några år sen så jag skriver ner receptet igen. Jag hittade receptet på tastline från början.
 
ca 6 port.
 
1,2 kg fransyska (funkar även med högrev eller annat nötkött)
2 st morötter
2 st gula lökar
3 msk vetemjöl
5 dl rött vin
5 dl vatten
1,5 msk oxfond
2 msk tomatpuré
1/2 tsk timjan
1 st lagerblad
3 st vitlöksklyftor
1 förpackning steklök, ca 20 st
250 g champinjoner
2 paket bacon
salt, peppar
smör till stekning
 
Skär köttet i mindre bitar och bryn det i omgångar o en stekpanna. Lyft över till en gryta.
Skala och skär morötterna i inte allt för tunna skivor.
Skala och skiva löken.
Stek lök och morötter ett par minuter och lägg över i grytan.
Pudra över mjölet och blanda runt. Stek en liten stund, men se till så att mjölet inte blir bränt.
Häll på vin, vatten, fond, tomatpure, timjan, lagerblad och pressa i vitlöken.
Koka upp under omrörning.
Låt grytan småputtra under lock i ca 1,5-2 timmar. Köttet ska "trilla isär" när det är klart.
Medans grytan kokar kan du göra iordning tillbehören.
Koka upp steklökarna med skal på och spola dem sedan under kallt vatten. Det går lättare att skala dem då.
När de är skalade så stek dem i smör i en stekpanna. De ska få lite färg. Häll sedan på vatten och låt dem koka tills de är mjuka.
Dela champinjonerna om de är stora.
Koka dem torra i en stekpanna, tillsätt sedan smör och stek tills de har fått färg.
Dela baconet i små bitar och stek dem.
När grytan är klar, ha i lök, champinjoner och bacon och koka ett par minuter till.
 
 
 
 

Kycklingfilé med kryddsmör och pasta

Det här med att gå i en affär en fredagseftermiddag och komma på vad man ska äta några timmar senare... Ja, jag tror att de flesta har varit där och det är inte lätt. Men jag blev väldigt nöjd med resultatet! Det blev en helt ok fredagsmiddag :-)
 
4 port.
4 delade kycklingfiléer
400 g bavette eller annan pasta
100 g smör
1 ekologisk citron, skal och saft
1 kruka basilika
1 vitlöksklyfta
1 näve pinjekärnor
riven parmesan
salt
peppar
olivolja
 
Kryddsmör:
Börja med att ta fram smöret så att det hinner bli mjukt. Strimla ner hälften av basilikan.
Riv skalet på citronen och pressa ur saften. Blanda ner hälften av skalet och hälften av saften i smöret.
Pressa ner en vitlöksklyfta. Blanda allt ordentligt och smaka av med flingsalt.
Rulla ihop smöret i folie och lägg i frysen fram till servering.
 
Koka pastan enligt förpackningen. Häll på en god olivolja.
Rosta pinjekärnorna och strimla resten av basilikan.
Salt och peppra kycklingen och grilla den i grillpanna. När den ligger i pannan häll över resten av citronsaften.
 Lägg upp pastan i en skål och varva med basilika, pinje och citronskal.
Lägg upp kycklingen och toppa med kryddsmör och riven parmesan.
 
 
 
 

Tacokrydda

Nu är det snart fredag igen och i många hushåll runt om i Sverige serveras det tacos till middag. Jag väljer gärna något annat på fredagen, men får barnen välja så... :-)
Förra fredagen så gjorde jag enchiladas och provade att göra egen tacokrydda. Jag fick receptet av min kusin och jag kommer definitivt att göra det igen. Barnen tyckte att det var starkt, så nästa gång tar jag lite mindre chili. Men det är förstås en smaksak.
 
Vi har haft en hektisk vecka så därför är det extra skönt att ha en helg utan så mycket inplanerat. God mat och lugn och ro tror jag det får bli :-)
 
I mina enchiladas har jag tacofärs, tacosås, cheddardipp och riven ost. Ibland blandar jag ner majs, lök och krossade tomater. Sen toppar jag med salsa, cheddardipp och riven ost och serverar med guacamole och sallad.
 

Men till det jag tänkte dela med mig av i detta inlägget. Tacokrydda!
Det här hade jag till 800 g nötfärs:
 
1,5 tsk cayennepeppar
1,5 tsk chilipulver
3 tsk malen spiskummin
3 tsk oregano
4,5 tsk lökpulver
4,5 tsk paprikapulver
 
 
 
RSS 2.0