GOD JUL!

Nu sitter jag och väntar på att skinkan ska svalna och sista barnet ska somna så att tomten kan komma...

Ikväll har jag kokat skinka, gjort tunna revbensspjäll, lingonparfait och förberett lite annat inför julbordet. Inga foton blev det... Och recept och annat skriver jag senare när jag provsmakat och vet om det smakar ok.

Imorgon ska vi till mamma och på lördag till svärföräldrarna. Sen åker vi till Åre en vecka. Ska bli jätteskönt!!!
Tror inte att jag kan blogga där. Jag hade tänkt att ta med datorn, men den gick sönder idag...

Nu är det dags att krypa till kojs så att jag kan njuta av dagarna som kommer.

GOD JUL på er allihop!!!

Het mexikansk gratäng

Satt och sökte inspiration häromdagen och hittade ett recept som såg smarrigt ut så jag bestämde mig för att prova det. Då vaknade sonen och var dunderförkyld så jag kom aldrig iväg till någon affär. Därför kunde jag inte följa receptet till punkt och pricka.
Ni hittar Tinas recept här.
Jag hade ingen purjo hemma, så jag tog två gula lökar som jag strimlade och stekte lite.
Istället för sambal så tog jag några (ca 7-10) droppar tabasco.
(Jag hade även i lite creme fraiche sokm jag hade kvar i en burk i kylen, men det blev mest klumpar av det så det är inget att rekomendera. Men jag skriver det här så att ingen annan gör samma misstag som jag :-) )
Serverade med ris och lite grönsaker som låg och skramlade i kylen.
Gott blev det ialla fall, det tyckte vi allihop.

ca 500 g strimlad fläskytterfilé
1 msk soya
1 tsk chilipulver
2 gula lökar

Strimla löken och stek den gyllengul. Lägg i botten av en ugnsfast form. Blanda köttet med soya och chilipulver och lägg köttet ovanpå.

2,5 dl grädde
2 dl köttbuljong
1 dl chilisås
7-10 droppar tabasco
salt, peppar
riven ost

Blanda alla ingredienser till såsen, häll över köttet och strö sen över den rivna osten.
Ställ in i ugnen i ca 20 min på 225 grader.



Veckomatsedel v.50

Måndag: Stekt falukorv och makaroner
Tisdag: Pyttipanna med ägg och rödbetor
Onsdag: Faijtas 
Torsdag: Pastagratäng
Fredag: Club sandwich
Lördag: 40-års fest
Söndag: Hämtmat: Thai


Club sandwich med grillad kyckling, romansallad, ost, gurka, purja, rostad lök,
paprika, bacon och sås på creme fraiche, majonäs, chilisås och curry

Pastagratäng

Snabbt och lätt var ledorden igår!
Jag kokade ett paket skruvmakaroner enligt anvisningarna, sen kokade jag även två broccolin som jag skurit i mindre bitar.
Jag skar purjo, rökt skinka och lite basilika.
Blandade allt med två förpackningar av Keldas milda ostsås.
Hällde i en ugnsfast form och strödde på riven ost. In i ugnen tills det såg klart ut.



Födelsedagsmiddag

Förra fredagen så fyllde jag år! Vi skulle ha middagsgäster då, men de ringde från dagis och trodde att sonen var magsjuk. Vi ställde in middagen och det visade sig vara falskt larm. Så vi hade middag här i söndags istället.
Vi började med glögg och pepparkakor och ett jättefint luciatåg.



Vi var 10 vuxna och fyra barn under 7 år. Min bror är vegetarian så för att slippa laga flera olika rätter så gjorde jag en vegetarisk lasange och serverade med sallad och bröd. Klicka på bilden med lasangen för att komma till receptet.





Sen blev det tårta som jag hade köpt på RC Chocolat i fredags. Mörk chokladmousetårta med hallonmoussefyllning och något mer som jag inte kommer ihåg. Men gott var det!!!

Godis

Jag har varit jättedålig på att blogga sista tiden och det lär inte bli bättre de närmaste veckorna... Men snart är julen här och jag har i stort sett inte gjort någonting. Men som vanligt när jag kommer på det så gör jag lite godis :-)
Så sista tiden har det blivit en laddning kola



En laddning Rocky roads med både cashew och pistagenötter och en laddning med polkachoklad



Vi smälte vit choklad i ett vattenbad och sen mortlade vi polkagrisar som vi strödde över. När det stelnat så bröt vi chokladen i bitar.

Lax med pesto och fetaost

Jag har varit dålig på att skriva den här veckan, men här kommer månagens middag.
6-åringen frågade i förra veckan: -Varför äter vi aldrig fisk?

2 port.
1/2 sida av en laxfilé
pesto
fetaost

Bre ganska mycket pesto på och smula över fetaosten. Ställ in i 180 grader varm ugn tills osten har fått färg.
Servera med kokt potatis och grönsaker.

Veckomatsedel v.49

Måndag: Lax med pesto och fetaost och potatis
Tisdag: Pasta med pesto, kyckling och mozzarella
Onsdag: Tacos 
Torsdag: Jag åt julbord med jobbet på Oasis i Uppsala
Fredag: Indiskt / Mc Donalds
Lördag: Stekt torsk, sparris och kokt potatis
Söndag: Vegetarisk lasange


Tisdagspasta



Lördagsmiddag!

Veckomatsedel v.48

Måndag: pizza
Tisdag: pasta med ost och skinksås
Onsdag: Restaurang - makens födelsedag
Torsdag: Paneng gai
Fredag: Kycklingschnitzel med citron och vitlökssmör, risonisallad
Lördag: Wienerschnitzel med klyftpotatis
Söndag: Fläskfilégryta med mango chutney och ris










Kladdpepparkaka

Igår blev det efterrätt! Väldigt enkel sådan :-)
Jag hade köpt Frödinges nya kladdkaka. Jag kände att jag bara var tvungen att testa. Och domen blir med beröm godkänt!!! Vi tyckte alla att den var god. Jag serverade med vispad grädde smaksatt med vaniljsocker.
Det var verkligen pepparkakssmak på den.
Den kan jag tänka mig att köpa igen.

Kyckling och risonisallad

Jag har nog bloggat om både den här kycklingen och salladen. Men det är bara sååå gott, så jag lägger upp lite bilder ialla fall.
Igår fick vi spontanbesök till middagen. Mycket trevligt!!!


Risonisallad:
Koka risoni, låt svalna lite, blanda med pesto. Blanda ner ruccola. Stek halloumi, dela i mindre bitar och blanda ner i salladen.


Kyckling: Vi köpte den färdigdelade filén, bankade ut den lite. Kryddade med salt, peppar och citronsaft.
Grillade i grillpanna.
Citron och vitlökssmör: rumsvarmt smör, citronskal, sitronsaft, pressad vitlök, salt smaksatt med vitlök.

Paneng Gai

Idag provade jag Santa Marias krydda "Thai Paneng spice mix" som jag fått från buzzador att testa. Jag fick även två paket nudlar och en förpackning kokosmjölk.
Jag köpte till kycklingfilé, sugar snaps och en burk kokosmjölk.
Vi var 4 vuxna, en 6-åring, en 2-åring och en 1,5 åring.
Till de två minsta plockade jag bort kyckling och nudlar innan jag kryddade det och det var bra för det blev starkt. 6-åring tyckte att det var för starkt, men gott. 2-åringen åt inte så mycket alls innan hon fick smaka av sin mamma och åt sen väldigt mycket av det starka.
Vi andra gav ett mycket bra betyg!!! Det här kommer vi att prova igen :-)



900 g kycklingfilé
150 g sugar snaps
2 pkt äggnudlar
900 g kokosmjölk
2 påsar kryddmix

Skär kycklingen i mindre bitar och stek den nästan klar. Lägg i sugar snaps och strö över kryddblandningen. Häll på kokosmjölken och koka ihop i ca 3 minuter.
Koka nudlarna enligt förpackningen.
Blanda nudlarna med "grytan".
Servera och njut!!!
Vi serverade med kokt broccoli vid sidan om.


RSS 2.0