Vietnamesiska vårrullar

 
 
Vi har pratat länge om att göra vietnamesiska vårrullar och det var verkligen jättekul. Jag som inte brukar gilla när det är för pilligt, tyckte att det var både lätt och kul :-)
Det tar tid, men det går bra att förbereda och ha i kylen tills de ska serveras. VI tog de som blev över till lunch dagen efter och det gick alldeles utmärkt.
 
12 st
12 st vårrullepapper
1 pkt risnudlar
2 morötter
1 gurka
100 g sockerärtor
böngroddar
isbergssallad
koriander
mynta
räkor (för dem som vill)
sesamolja
 
Koka nudlarna enligt förpackningen. Häll av dem i ett durkslag och låt dem svalna. Skär dem i mindre bitar.
 
Skär alla grönsaker i tunna stavar.
 
Koka upp vatten i en traktörpanna och ställ fram på bordet. Fukta en kökshandduk och lägg ut på bordet, som underlag.
 
Doppa ett papper i vattnet i ca 10-15 sek, ta upp och lägg på handduken. Lägg på den fyllningen du vill ha och vik ihop som en wrap.
 
 
 
Nuoc Cham dippsås
1 1/3 dl hett vatten
3/4 dl socker
4/5 dl fisksås
4/5 dl vitvinsvinäger
1 msk färskpressad limejuice
4 finhackade vitlöksklyftor
3 finhackade chilifrukter
 
Blanda vatten och socker tills sockret har löst upp sig.
Blanda ner övriga ingredienser. Täck med plast och ställ in i kylen.
Ta fram såsen iså att den blir rumsvarm innan den serveras.
 
Dippsås med ingefära
1 1/2 dl japansk soja
1 msk sweet chilisås
1 msk riven ingefära
1 msk sesamfrön
 
Blanda ihop allt
 
 
 

Kommentera här: