Söndagsgryta

Idag har vi haft en riktigt skön hemmadag. Vi  började dagen med Knytte för 3-åringen, så 2 timmar i skogen för son och far. Jag hämtade hem 8-åringen från scoutläger. Vi lämnade henne 11 igår, så hon har varit ute i ett helt dygn.
Ett trött gäng alltså. Så idag har det blivit tvättning, legobygge, film m.m. Då passade det bra att puttra en gryta på spisen.
Jag tittade på lite olika recept, men sen gjorde jag på fri hand. Det blev riktigt bra.
Igår var vi bortbjudna på middag. Till förrätt fick vi kantarelltoast och till varmrätt blev det älgstek med klyftpotatis och sås. Ljuvligt!
Men nu är det alltså höst!!!
 
4 port.
800 g grytbitar av nötkött
2 mörötter
2 palsternackor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
2,5 dl rött vin
3,5 dl vatten
1,5 msk kalvfond
1,5 msk soya
2 lagerblad
2 msk svartvinbärsgelé
1,5 msk mortlad torkad svart trumpetsvamp
2 dl matlagningsgrädde
svartpeppar
 
Stek köttbitarna i smör i en stekpanna så  att de får stekyta.
Skala och skär mörötter, palsternacka, gul lök och vitlök i mindre bitar och fräs i smör i en gryta.
Lägg över köttet i grytan och häll i tomatpuren. Stek i en minut.
Häll ner vin, vatten, fond, soya och lagerblad i grytan. Koka upp allt och sänk sedan värmen.
Låt det puttra på spisen i ca 1,5 timme och känn sedan på köttet. Om det går att dela med en sked så är det klart. Låt det annars puttra ett tag till.
Häll i gele, svamp och grädde och koka ihop i ca 10 min.
Smaka av med svartpeppar.
Idag serverade vi med ris till, men det går lika bra med potatis.
 
 

Kommentera här: