Nyår

Här kommer förrätten och varmrätten som vi åt på nyår.
 
Maken och dottern åt hummer med aioli och pilgrimmsmusslor. Eftersom jag inte äter skaldjur så fick jag rösti med parmachips, avocado, lök och creme fraiche.
 
 
Gott tyckte dottern :-)
 
Till varmrätt blev det Oxfilé med getostgratinerat basilikamos och balsamicosås
Oxfilén stektes i tournedos med salt och peppar
 
Mos till 4 pers:
1 filodegsblad
1/2 kg mjölig potatis
smör
2 äggulor
finhackad basilika
1/2 pressad vitlöksklyfta
4 tunna skivor getost
 
Koka potatisen
Häll av vattnet och pressa sönder potatisen. Tillsätt smör och äggulor. Smaka av med salt, peppar, basilika och vitlök.
Smält lite smör och pensla på filodegen. Della degen i 4 delar och klä formarna med degen.
Fyll formarna med moset och lägg på getosten.
Ställ in i ugnen gratinera i nedre delen av ugnen i ca 10-15 min på 225 grader.
 
Balsamicosås:
1 1/2 msk strösocker
3 msk balsamvinäger
4 dl rött vin
3 msk kalvfond
1 msk maizena majsstärkelse
2 msk smör
vatten
salt
 
Smält sockret i en kastrull och låt det bli ljusbrunt.
Drag kastrullen åt sidan och häll i vinägern.
Tillsätt rödvin och kalvfond.
Koka ihop i 15 minuter utan lock.
Rör ut maizenan med lite vatten och häll den i den kokande såsen.
Koka upp. Vispa ner smöret klickvis. Smaka av med salt.
 
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0