Lasange
Och eftersom jag fortfarande njuter av julledighet så hade jag ju tid att göra en igår.
Och den blev inte torr alls, utan riktigt god :-)
Köttfärs:
700 g nötfärs
700 g krossade tomater
1 dl vatten
1 msk kalvfond
1 kruka färsk basilika
1,5 gul lök
3 vitlöksklyftor
0,5 dl tomatpuré
2 msk ketchup
0,25 dl rött vin (jag tog matlagningsvin)
salt, peppar
Sås:
7,5 dl mjölk
4,5 msk smör
4,5 msk mjöl
salt, peppar
muskotnöt
150 g riven parmesan
lasangeplattor
Börja med såsen, smält smöret och rör ner mjölet.
Spä med lite mjölk i taget, vispa så att det inte blir några klumpar.
Koka på svag värme i ett par minuter tills såsen blir tjockare.
Krydda med salt, peppar och nyriven muskotnöt.
Ta av kastrullen från plattan och rör ner osten.
Finhacka lök och vitlök. Fräs i olivolja.
Lägg ner köttfärsen i pannan och fräs i ett par minuter.
Häll på resten av ingredienserna och låt småputtra i ca 10 min.
Varva sås, köttfärs och plattor i en ugnsfast form.
Börja och avsluta med såsen.
Ställ in i ugnen på 225 grader i ca 20 min.
Sen tror jag att maten blir extra god när man tillagar den i en sån här fin form :-)
Den här fick jag i födelsedagspresent av mina svärföräldrar.