Louise hälleflundra

För någon månad sen (när min dator var sönder) så hade vi gäster här och bjöd till varmrätt på mästerkocken Louise nyårsvarmrätt. Detta är verkligen något jag rekommenderar!!! Det var verkligen supergott!!! Fisken var dyr, men är det fest så är det. Man får snåla andra dagar :) Och det var helt klart värt det. Det blir ialla fall billigare än om man skulle gå ut på krogen.
Vi hade gjort annan varmrätt till barnen som åt en stund före oss. Men när fisken kom fram på bordet kom de och skulle smaka och höll på att äta upp allt...

Hälleflundra med brynt smörsås, blomkål och gurka

4 port.

600 g hälleflundra skuren i à 150 g portionsbitar
25 g smör
Salt
Nymald vitpeppar

Brynt smörsås
100 g smör
1 ½ dl vispgrädde
1 ½ dl crème fraiche
½ citron, färskpressad saft
½ krm cayennepeppar
Salt

Tillbehör
½ blomkålshuvud, plockade små buketter
½ gurka
1 citron, rivet skal
1 dl färskriven pepparrot
1 ½ dl plockade dillvippor till garnering

1. Hälleflundra: Sätt ugnen på 120 grader. Hyvla smöret med osthyvel och lägg en skiva på varje fiskbit. Salta och peppra. Baka av med termometer tills fisken har en innertemperatur på 50 grader.
2. Brynt smörsås: Bryn smöret i en kastrull tills det skummar och doftar nötaktigt. Häll i grädde och crème fraiche och värm tills det precis börjar koka. Passa så den inte spricker. Mixa såsen med stavmixer och smaka av med cayennepeppar och salt.
3. Tillbehör: Koka blomkålen knappt mjuk i lättlastat vatten. Skala gurkan helt runt om och skär sedan långa remsor med potatisskalare precis in till kärnhuset, släng kärnhuset. Blanda citronskalrivet med pepparroten.
4. Servering: Sprid ut gurkan och blomkålen i mitten av tallrikarna. Lägg på en bit fisk och ringla över såsen. Garnera med pepparrotsrivet och rikligt dillkvistar.







Louise serverade sin fisk utan tillbehör, men de hade en 5-rätters till nyår. Vi bjöd "bara" på 3-rätters så jag serverade ett potatis och blomkålsmos till som var gratinerat med cheddarost.

Kommentera här: