Citron- & kanellängd

Det här receptet har jag hittat i min nya favorittidning: Lantliv mat & vin.
Jag gjorde det till dotterns kalas i söndags och det blev precis så gott som det lät och såg ut.



2 stycken

25 g jäst för söta degar
100 g smör
4 dl mjölk
1 dl strösocker
1 tsk salt
2 ägg
ca 15 dl vetemjöl
Fyllning
1/2 dl strösocker
1 1/2 msk kanel
finrivet skal från 1 1/2 citron
någon msk vatten
Garnering
1 msk smält smör
1-2 tsk strösocker
kanel

1. Smula sönder jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken, värm till fingervarmt.
2. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt, ägg och det mesta av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timme.
3. Smörj 2 avlånga bakformar som rymmer 1 1/2 liter. Ta upp degen på bakbordet och dela den i 2 delar.
4. Kavla ut varje del till en rektangel, knappt så bred som bakformen är lång. Blanda socker, kanel och sitronskal i en kopp. Fördela blandningen över degplattorna. Häll på lite vatten så att fyllningen fäster.
5. Rulla ihop den till en rulle och lägg i formen. Grädda dem i 175 grader i ca 30 min. Låt svalna på galler.
6. Pensla med smält smör och strö över socker och kanel. Skär i skivor



Kommentera här: