Chokladkaka
Denna kaka passar alldeles utmärkt såhär till jul, för toppingen smakar som kola.
Jag gjorde den i en långpanna, men det gär även bra att göra den i två runda formar.
I receptet står det att kakan blir godare efter någon dag, så jag gjorde den dagen innan och den var jättegod och blev mycket uppskattad. Och så blev rutorna snygga också :-)
Chokladkaka
300 g smör
4 1/2 dl socker
3 ägg
1 1/2 dl kakao
3 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver
glasyr:
2 dl vispgrädde
2 msk sirap
100 gr choklad
2 dl socker
100 g smör
Smält smöret och rör ner socker och ägg. Blanda kakao, vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål. Blanda samman allt och bred sedan ut i långpanna.
Grädda i 175 grader 15-20 min.
Blanda grädde, socker, sirap och choklad i en gryta. Koka under omrörning 15-20 min.
Tag av grytan från plattan. Vispa i smöret.
Bred glasyren över kakan.
Låt stå över natten.