Stekt gös

Till varmrätt i lördags bjöd vi på stekt gös på en bädd av sparris, morot och salladslök. Till det var det en citron och smörsås och ett potatis och jordärtsskocksmos.
Vi hade från början tänkt att vi skulle servera torsk, men det fanns inte i affären så det fick bli gös och det var verkligen jättegott.
Det är så bra med fisk, för även om man blir ordentligt mätt så blir man aldrig sådär äckligt mätt. Trots gräddsås och mos :-)
Eftersom vi hjälptes åt att laga maten så har jag inga mått på hur mycket vi hade av varje, men jag skriver ner ingredienserna.



Gös
vetemjöl
smör
morötter
sparris
salladslök

potatis
jordärtsskockor
smör
grädde
riven västerbotten
ägggula
salt
peppar

grädde
fiskbuljongtärning
vitt vin
pressad citron
salt
vitpeppar
smör

Skala potatis och jordärtsskockor och koka i ca 20 min. Häll av vattnet och häll ner gräddeo ch smör. Mosa till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar. Ha i lite riven västerbotten och äggula. Fördela moset i små ugnsfasta formar och ställ in i ugnen tills de har fått färg.

Ansa primörerna och fräs dem i smör i ett par minuter. Lägg dem snyggt i botten på tallrikarna.
Salta och peppra fisken och vänd den i mjöl innan den steks i smör. Lägg den på primörerna.

Häll grädden i en kastrull och ha i buljongtärningen. Pressa i en citron och häll i vitt vitt. Låt allt koka upp och koka ihop i ca 5 min. Smaka av med salt och peppar och avsluta med att ha i en ordentlig klick smör.

Häll såsen på fisken och toppa med räkor, citron och hackad gräslök.

Kommentera här: