Gratinerad blomkål med bacon

Detta är en återkommande rätt i vårat hem. 5-åringen åt en stor portion idag :-)

4 pers.

2 blomkålshuvuden
1 purjulök
1,5 pkt bacon

sås:
3 msk margarin
6 msk vetemjöl
8 dl vätska, grönsaksspad/mjölk
3 dl riven ost
2 äggulor
1 dl matlagningsgrädde
salt, peppar

Skär blomkålen i mindre buketter och koka i ca 3 minuter. Häll av vattnet, men spara lite till såsen. Lägg blomkålen i en ugnssäker form.
Strimla purjon och strö över blomkålen.
Skär baconet i små bitar och knaperstek det. Låt det rinna av i en sil eller på papper. Strö detta också över blomkålen.
Såsen: Smält margarinet och rör ner mjölet. Spä med vätskan, lite i taget. Låt koka i 4-5 minuter. Tag av från platatn och rör ner osten. Rör tills all osten har smält. Blanda äggulorna med grädde och häll ner i såsen. Rör om och häll över blomkålen.
Ställ in i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter. Tills det har fått önskad färg.

Vi brukar inte äta bröd tillmaten, men till den här rätten tar vi alltid fram knäckebröd, smör och ost.



Kommentera här: